Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Severní Korea připravuje další jadernou zkoušku, čeští diplomaté ale v zemi zůstanou!

Autor: shp - 
8. dubna 2013
10:16

Vyhrožuje Spojeným státům a vyzývá zahraniční velvyslanectví, ať ze země stáhnou své diplomaty, protože se brzy může strhnout bitva. Teď podle všeho připravuje komunistická Severní Korea další jadernou zkoušku, již čtvrtou v pořadí! Čeští diplomaté ale v zemi zůstanou.

Napsal to dnes jihokorejský list Čungang ilbo s odvoláním na vládního činitele ze Soulu. Podle něj na to ukazují pohyby v severokorejské lokalitě jaderných testů, které se podobají tomu, co se dělo před předešlými zkouškami. Samotná Jižní Korea ale tuto zprávu popřela.

Komunisti vyhlásili válečný stav

Pchjongjang v posledních týdnech výrazně zostřil válečné výhrůžky vůči Spojeným státům a Jižní Koreji. Vyhlásil Soulu "válečný stav", prohlásil, že znovu spustí pětimegawattový výzkumný reaktor v Jongbjonu, a severokorejská armáda oznámila, že má povolení i k případnému jadernému útoku na USA. „V poslední době zaznamenáváme v jižním tunelu u Pchunggje pohyby lidské síly a vozidel,“ řekl nejmenovaný činitel. V jižním tunelu KLDR 12. února uskutečnila svou třetí jadernou zkoušku.

Češi v zemi zůstanou

České velvyslanectví v Pchjongjangu dnes pracuje obvyklým způsobem. „V této chvíli (odpoledne) místního času (ráno SELČ) normálně fungujeme,“ prohlásil český velvyslanec v KLDR Dušan Štrauch. Naši diplomaté, podobně jako jejich kolegové z dalších zemí, zůstanou navzdory sílícímu napětí v severokorejském Pchjongjangu. Rozhodl o tom krizový štáb ministerstva zahraničí.

donchicho ( 8. dubna 2013 13:56 )

Aspon nejakeho odpadu /diplomatu/ se zbavime.O par skodicu bude min....

cityjail ( 8. dubna 2013 12:39 )

Ten Čunipras si bude tak dlouho hrát se sirkama,až něco vzplane

reggina ( 8. dubna 2013 10:23 )

Jednou pitomcum zkouska nevyjde a bude po Severni Korei

Zobrazit celou diskusi