Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další tibetský mnich se upálil na protest proti Číně!

Upálení se na protest proti Číně je v Tibetu čím dál častější. (Ilustrační záběry)
Upálení se na protest proti Číně je v Tibetu čím dál častější. (Ilustrační záběry)  (Autor: EPA, Reuters, ČTK)
Autor: ČTK - 
17. března 2013
08:42

Tibetský mnich se v sobotu zapálil uvnitř kláštera v západní Číně. S popáleninami byl převezen do nemocnice, kde zemřel, oznámila dnes agentura AP. Osmadvacetiletý mnich byl už 108. Tibeťanem, který se od roku 2009 zapálil na protest proti čínské vládě v Tibetu.

Rozhlasová stanice Radio Free Asia (RFA) uvedla, že mnich se zapálil ve své cele kláštera Kirti v okrsku Aba. S tibetskou buddhistickou modlitební vlajkou vyběhl branou kláštera, než se zhroutil a byl převezen do nemocnice. Tam popáleninám podlehl. Oficiální čínské zdroje případ nijak nekomentovaly.

Tibeťané se tímto způsobem snaží upozornit na situaci v Tibetu, kde podle nich Peking utlačuje místní obyvatele, jazyk i kulturu. Sebeupalování pokračuje navzdory zesíleným zásahům čínských úřadů v převážně tibetských oblastech, které se snaží podobným protestům zabránit.   

Úřady mnoho Tibeťanů obviňují, že ostatní k sebeupalování navádějí. To Peking nyní posuzuje jako trestný čin. Terčem kritiky se před časem stal i klášter Kirti.

agatamachova ( 17. března 2013 17:26 )

Ahoj. Po internetu se prave siri novinka, jak si vydelat nejake penize. Najdete to na - www.Prilepseni.Nazory.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a zatim jsem naprosto spokojena Doporucovala bych se na to ale podivat rychle, protoze brzy uz by to nemuselo byt mozne...

inqizitor ( 17. března 2013 13:34 )

bohužel ne no.. proti Číně si nikdo nedovolí jít

stařec ( 17. března 2013 10:49 )

Blesku,mohl by jsi zveřejnit,kolik lidí spáchá u nás denně sebevraždu,protože je zničil pravicový BLAHOBYT!!!!!

smrk ( 17. března 2013 09:28 )

Že je to baví, stejně nic nezmění .

Zobrazit celou diskusi