Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kosti od Dobronína uložili do společného hrobu v Jihlavě

Autor: Jiří Čada, mokk - 
15. září 2012
18:26

Konec emocí! Kosterní ostatky německých obyvatel nalezené na louce Budínka u Dobronína na Jihlavsku se v sobotu definitivně vrátily do země. Tentokrát na Ústředním hřbitově v Jihlavě.

Po třech letech se tak uzavírá jedna z tragických epizod konce druhé světové války. Ještě po letech dokázala vyvolat celou řadu emocí na české i německé straně.

Kriminalistům a antropologům se v průběhu tří roků podařilo postupně identifikovat celkem dvanáct údajných obětí masakru německých obyvatel. Ti měli být na louce Budínce a U Viaduktu na okraji Dobronína brutálně ubiti příslušníky tehdejších revolučních gard.

Přestože vyšetřování případné vraždy německých obyvatel policisté doposud neukončili, v sobotu pozůstalí příbuzní obětí se v jihlavském kostele sv. Jakuba se se svými předky pietně rozloučili a jejich kosterní pozůstatky pak uložili do společného hrobu v Jihlavě.

„Jedná se o zcela soukromou záležitost skupiny pozůstalých,“ omlouval v sobotu svou neúčast na pietním obřadu primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS).

Také kriminalisté a dozorující státní zástupce zatím odmítají říci zda se jednalo skutečně o hromadnou vraždu lidí nachystaných k vysídlení. „Čekáme stále na některé úkony od kolegů v Německu,“ nechal se slyšet mluvčí krajského zastupitelství v Brně Hynek Olma.

ernstthal ( 16. září 2012 09:35 )

Dobře.Kolik lidí by ale odvezli do Moskvy po 1989,že tady přejmenovali továrny,ulice,města po bolševikovi?Moskva dnes však není komunistická jako Berlín fašistický.Český husita to je však blbec navždy.Štěstí že mu zakázali prodávat tvrdý alkohol,nebude tak pár dní ožralej.

Zobrazit celou diskusi