Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fond proti korupci tvrdí: Dopravní podnik vyhodil 70 milonů oknem!

Za Dvořáka podepsal DP řadu nevýhodných smluv
Za Dvořáka podepsal DP řadu nevýhodných smluv  (Autor: Blesk)
Autor: Jindra Pelikánová, Kjos - 
16. února 2012
09:40

Sedmdesát milionů korun! Právě tuhle astronomickou částku zřejmě zbytečně ztratil pražský dopravní podnik (DP) při zakázce na svůj bezpečnostní systém. Podle Nadačního fondu proti korupci si tak namastila kapsu další z firem, v níž figurují lidé z advokátní kanceláře Šachta & Partners.

Kancelář ovšem veškerá podezření odmítá. Scénář je podobný jako u některých dalších zakázek dopravního podniku – stejná jména, neprůhledná účelově založená firma se sídlem na Kypru a stejný generální ředitel DP Martin Dvořák.

Podle Karla Randáka z Nadačního fondu proti korupci byla zakázka na bezpečnostní systém zkonstruovaná tak, aby přes ni mohlo odtéct sto milionů. A co na to teď už exředitel Dvořák? „Je to nedůstojná hloupost,“ řekl Blesku.

Zakázku na bezpečnostní systém získalo v roce 2008 konsorcium fi rem Saab Czech a AŽD Praha. O několik měsíců později AŽD uzavírá smlouvu na subdodavatelství s firmou Amuxalo Corporation limited se sídlem na Kypru. Ta za to získává odměnu 100 milionů korun. Ve stejný den Amuxalo přeprodalo smlouvu za 30 milionů korun bulharské společnosti Balkan-sast eood.

Ovšem stoprocentním vlastníkem Balkan- -sast eood je právě AŽD. Tím se kruh uzavírá. Práce pro DP tedy nakonec odvedla dceřiná společnost AŽD za 30 milionů korun a rozdíl 70 milionů korun skončil na účtě firmy Amuxalo, kterou vlastní Gold Leaf LLC. Jenže tu ovládají opět osoby spojené s advokátní kanceláří Šachta & Partners.

ivuska1 ( 26. února 2012 19:54 )

70 mil. nevyhodil oknem jak tvrdi audit ale tyto milony rozkradli do vlastnich kapes !

vagen ( 17. února 2012 16:51 )

Gauneri Rittig , Dvorak a jeho mama Marie Novakova ,Martin Roman , Janousek , Bem , Hrdlicka ,Richter , Jansta , Brezina rozkradli DP superbrutalne

blazenablazena ( 16. února 2012 17:36 )

Pamatuji se, že někoho zavřeli hodné dávno v té kauze Liberta. Co ti ostatní? Rozkrádání se tady u nás netrestá. A už nám ani nebudou dávát z EU dotace, tedy začínáme mít pověst zlodějů...a to vedle nálepky rasistů a levných lehkých holek. Asi nepomůže ani ten příkladně vysoký trest Vítkovickým žhářům, protoýe jednou získaná pověst se těžko maže. Co s tím uděláme? YATÍM SE ROZKRÁDÁ VESELE DÁL A MÁLEM OBČANÉ PLATILI POVINNě DO SOUKROMýCH PENZIJNÍCH FONDŮ.

jana999 ( 16. února 2012 13:57 )

mohl by nám blesk taky zdělit proč už dvořák nebručí ve vazbě?

komin ( 16. února 2012 13:37 )

ted jim to pada jak domecek z karet

Zobrazit celou diskusi