Maminka bývalého ředitele Dopravních podniků Martina Dvořáka měla vždycky ráda nemovitosti (zvláště ty, které připomínají ranč rodiny Ewingů ze seriálu Dallas). Proto se jim začala věnovat podrobněji, záhy zázračně zbohatla a nyní má takových rančů hned několik. Ten nejkrásnější stojí na Madeiře zalitý sluncem uprostřed golfového hřiště.

Je zvláštní, jak šikovné bývají české důchodkyně, jejichž potomci sedí na státem placených vlivných postech.

Loutkář

Pana Martina Dvořáka si jistě pamatujeme z vily VyVolených, jak coby ředitel televize Prima cudně upíjí kávu z hrnečku s logem pořadu. Nyní se stal on tím VyVoleným, jehož sledují média na každém kroku v marné naději, že jim bude odhalena spletitá síť firem a vztahů, stojícími za zázračným zbohatnutím jeho matky.

Přitom je jméno "muže v pozadí" čili "loutkáře" veřejnosti dobře známé. Je jím pan Ivo Rittig, bývalý prodavač lahůdek a nyní zřejmě "capo di tutti capi" českého korupčního prostředí. Muž, který mluví se zavřenýma očima.

Korupční podezření kolem tohoto "lahůdkáře" vybuchují jako ohňostroje při oslavách návratu Hong Kongu do správy Číny. Jeho firmy jsou tak četné a propletené, že již vytvořily živý organismus, který se živí mimo jiné státními penězi a vypadávají z něj koláče neznámého původu.

Kapsáři

Je to vlastně (obecně) podobný systém, jaký používají rumunští kapsáři v metru. Jeden ukradne peněženku, hodí ji druhému, ten třetímu a nakonec se neví, kdo ji vlastně má. Pak příjde policie a zeptá se vás: "A měl jste ji vůbec?"

Jediný rozdíl je v tom, že se ty firmy nejmenují Laco, Fero nebo Dežo, ale Summerday, Consulting nebo Invest Tralala (v případě shody s existujícími firmami se omlouváme).

Firmy, spojované "s mužem, který mluví se zavřenýma očima", těžily mimo jiné z předražených lístků, informačních tabulí na zdech v metru a dalších zakázek za stovky milionů od Dopravních podniků z doby, kdy je řídil pan Martin Dvořák.

Důkaz

Souvislost mezi domy paní Novákové, firmami pana Rittiga a Dopravními podniky pana Dvořáka je zcela zřejmá, do očí bijící a... ,ehm, neprůkazná. Pořád ještě zbývá možnost, že je to všechno jen náhoda, hra osudu, nebo spiknutí bývalé Dvořákovy ženy, s níž se soudil o syna.

Může tu být ovšem i souvislost s "mejdanem desetiletí", který se rozpoutal na pražském magistrátu v letech 2006-10 za vlády primátora Béma, pro něhož byl Dvořák jednou z nejdůležitějších figur.

Je ale příliš brzy, aby začala rodina Dvořákova nosit na svém ranči na Madeiře kovbojské klobouky. Neprve je nutno počkat, až paní Novákovou vystřídá na špičce ledovce českého politického prostředí jiná tvář a jiný propletenec firem, prostě jiný mediální terč.

Na špičce ledovce českého korupčního prostředí se střídají postavy jako svatí na orloji a vše nasvědčuje tomu, že to je asi tak všechno...

Fotogalerie
5 fotografií