Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Miliony tečou z Dopravního podniku i přes SMS jízdenky!

Autor: Jindra Pelikánová, Kjos - 
10. února 2012
13:14

Pražský dopravní podnik (DP) vyhazuje ročně desítky milionů korun kvůli nevýhodným zakázkám, které přihrává vzájemně propojeným firmám. Za většinou z nich stojí advokátní kancelář Šachta & Partners. A její jméno se objevilo také u zakázky na SMS jízdenky.

Šachta & Partners je také propojena s obchodními aktivitami Marie Novákové (66) – matky bývalého šéfa DP Martina Dvořáka (41).

V roce 2007 nastupuje Martin Dvořák na post generálního ředitele DP. Tři měsíce po nástupu podepisuje DP pilotní projekt na službu SMS jízdenka s firmou Crowsnest, která byla účelově založena. V jejích orgánech zasedli stejní lidé, jako v jiných společnostech ovládaných kanceláří Šachta & Partners.

Vzhledem k tomu, že šlo o zakázku, přes kterou ročně proteče 300 milionů korun, musel následující rok DP vypsat výběrové řízení.

Vyhrála ho opět firma Crowsnest. Součástí veřejné zakázky na sms jízdenky byla také tzv. mobilní peněženka. Co na tom, že ji téměř nikdo nepoužívá a DP ji ani nepropaguje.

A opět neskutečná náhoda?! S dostatečným předstihem na ni totiž sehnala licenci jako jediná v ČR právě Crowsnest.

 

Bezpracně vydělané peníze

Za prodej sms jízdenek v roce 2009 inkasovala společnost Crowsnest 312 milionů korun, do kasy DP ale přeteklo pouhých 169 mil. korun. Vyplývá to z materiálů, které má redakce Blesku k dispozici.

A kde zůstalo 143 milionů? Z nich převedla společnost Crownsest 15 % (cca 47 mil.) na účty mobilních operátorů a další 3 % (cca 9 mil.) si odečetla jako provozní náklady. Zbytek, 87 milionů korun, které zbyly, si bezpracně Crowsnest na této zakázce vydělal.

Další zakázky spojené s Šachta & Partners a DP

• Šachta a Partners zastupuje firmu Bitmerdia, které DP platí za licenci na velkoplošné obrazovky v metru

• Šachta a Partners zastupuje firmu Cokevile Assets, která inkasuje peníze z každé prodané papírové jízdenky v pražské MHD

• Prostřednictvím této kanceláře si půjčila Dvořákova matka od firmy se sídlem na Panenských ostrovech na koupi vily na Madeiře

• Kancelář právně zastupuje také bývalého šéfa DP Martina Dvořáka

vagen ( 17. února 2012 16:27 )

Krivak Dvorak potrebuje vystavet dalsi extra vilu , vse bude samozrejme napsano na jeho levou mamu Marii Novakovou

sabartnok ( 11. února 2012 05:43 )

http://holesovskavyzva.zacit.cz/

illis ( 10. února 2012 17:38 )

Kdy už konečně bude v tomto státě pořádek a poctivá práce bude dobře zaplacena. Tohle vše jen nahrává těmto šmej.dům , kteří rozkrádají ve velkém. A to mají jistě ještě tučná konta v zahraničí. Copak to nikdo nedokáže zastavit, asi ne, protože jinak už by tady ten pořádek dávno byl. Jejich vzájemné propojení jen tak rozplést nejde. Tuneláři se smějí, jak jim to dobře vychází, nepohodlní skončili na dně Orlické přehrady. Z jiné strany je chystaná soutěž Hlas Československa, za obrovsky neskutečné honoráře tam bude šaškovat Vojtek , Darinka a její Rytmus . Michal David jen doplňuje toto kvarteto. A tahle šaškárna jak jinak opět komplet zaplacena z našich daní .

gogo ( 10. února 2012 17:04 )

Ty zakázky jistě někdo podepisoval, někdo je schvaloval, někdo podnik úmyslně poškodil.. Zajímala by mě konktrétní jména, kdo podepisoval, schvaloval a kolik za to dostal. Let v base. Pokud jsou ale všichni lumpové vysmátí a za vodou, tak to tady raději ani nepište. Důvodů k blbé náladě je ve společnosti i bez těchto lumpáren až dost ...

komin ( 10. února 2012 16:55 )

Podvodnik Dvorak je vsechno mozne jen ne top manager

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa