Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v Káhiře: Autobus smetl demonstranty!

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, vk - 
4. února 2011
17:51

VIDEO: Ve slavnostní atmosféře, za zpěvu hymny a s vlajkami v rukách včera v centru Káhiry opět protestoval dav za odstoupení egyptského prezidenta Husního Mubaraka. V ulicích metropole se sešlo přes 100 tisíc lidí. Tisíce dalších demonstrovaly i v dalších egyptských městech. Ne všude v Káhiře však byly protesty poklidné – do davu lidí tam vjel bílý mikrobus, údajně s diplomatickou SPZ americké ambasády. Na místě zůstalo přes 20 mrtvých.

Páteční den nazvali protestující Dnem odchodu, jelikož vypršelo ultimátum, které dala Mubarakovi opozice k opuštění úřadu. Ulice v Egyptě ovládla brutalita a chaos... Zatímco statisícový dav chce okamžitě prezidentovu demisi a Američané už prý začali vyjednávat s Egypťany o jeho rychlém odchodu, vzbouřenci naráží na skupinu těch, kteří chtějí, aby Mubarak v čele země zůstal i nadále.

Podporu Mubarakovi včera vyjádřil i italský premiér Silvio Berlusconi, který egyptského prezidenta ocenil jako moudrého muže a oznámil, že by měl v úřadu zůstat během přechodu k demokracii.

Češi poletí domů

V Egyptě je ještě asi 800 českých turistů. Do konce týdne pro ně do přímořských letovisek poletí šest charterových letadel, z toho pět zajistí letecká společnost Travel Service a jedno ČSA. Většina letů směřuje do Hurghady. Celkem si nepokoje, které dnes vstoupily do 12. dne, vyžádaly asi 300 mrtvých a tisíce zraněných.

anasyi ( 5. února 2011 21:27 )

jakube mam na to taky svuj nazor

anasyi ( 5. února 2011 21:24 )

jakub-moravec ( 5. února 2011 08:08 )

pejsánek,

jakub-moravec ( 5. února 2011 08:06 )

ojojoj, golfe a levante, zadržte! V tom případě bych vás oba namazal hnědým globínem na boty a poslal do Egypta abyste viděli jak bolí vraždy. Byl jsem tam už dávnější a nechodil jen po památkách ale vyšel do jejich příbytků, i za tmy a jelikož hovořím anglicky,zjistil jsem že byli všichni hodní lidé, že by se jich ani nemusel bát, ale větší strach mám chodit za tmy u nás v Česku. Jsou chudí a proto primitivní a nyní jak mají možnost demonstrovat proti tyranu, tak je vidět jakou kuráž mají k dosažení svobody, Revoluce bohužel, násilné jsou, sametovky nejsou sice násilné, ale za to jsou na ho-vno.

levant ( 4. února 2011 20:25 )

Souhlasim...jsou to barbari...jejich vyvoj se zastavil v dobe kamenny.A s tou davnou Egyptskou kulturou nemaji nic spolecnyho.Arabi obsadili Egypt v 7 stoleti nl,

Zobrazit celou diskusi