Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šokující zjištění: Generál fotil akty

26. listopadu 2005
16:00

Nedělní Blesk přináší malou sondu do historie aktu v České republice. Víte, že průkopníkem českého aktu byl generál Milan Rastislav Štefánik?

Tak to je bomba! V pozůstalosti legendárního politika, generála Milana Rastislava Štefánika se nalezl fotoakt mladé domorodé ženy! Odborníci tvrdí, že jej pořídil na Tahiti, kde měl v roce 1910 z pověření amerických vědeckých ústavů sledovat přechod Halleyovy komety. Protože nebe bylo zatažené, kometu neuviděl. Zahlédl tam však stejně zajímavý, ne-li zajímavější objekt, hodný pozorování... Stiskl spoušť svého fotoaparátu, a tak vstoupil do dějin pozdější československé fotografie jako průkopník ženského aktu. Štefánik během svých předválečných astronomických studií procestoval celý svět. Projevil se nejen jako vědec, ale i jako vnímavý pozorovatel přírody a života obyčejných lidí. A všude ho provázel fotoaparát. Dochovalo se po něm na 400 snímků. Zhruba čtvrtinu těch nejzajímavějších, včetně aktu Tahiťanky, můžeme až do 20. ledna příštího roku obdivovat na výstavě v Národní knihovně ČR v pražském Klementinu. Že generál ve svém zájmu o zachycení a vyjádření krásy ženského těla nezůstal osamocený, svědčí řada jeho "následovníků" - tvůrců ženských fotoaktů. Připravili jsme pro vás malou přehlídku jejich děl.


Milan Rastislav Štefánik (1880 -1919) studoval techniku, ale i astronomii, svá studia ukončil doktorátem z filozofie. Touha po vědecké kariéře ho zavedla do Paříže, kde dosáhl pozoruhodných vědeckých úspěchů, speciálně při pozorování zatmění Slunce. Po vypuknutí 1. sv. války se stal letcem ve francouzské armádě. A jeho vojenský postup byl, tak jako ve vědecké kariéře, závratný. V červnu 1918 se stal z desátníka brigádním generálem a ministrem vojenství v první vládě ČSR.


Historie aktu u nás Fotografie použity z publikace Akt v české fotografii se souhlasem nakladatelství KANT ANTON JOSEF TRČKA - fotografie Bez názvu (1926) FRANTIŠEK DRTIKOL - fotografie Bez názvu (1929) KAREL TEIGE - fotografie Koláž (1944) JAN SAUDEK - fotografie Úsvit (1959) VÁCLAV CHOCHOLA - fotografie Akt (1960) ROSTISLAV KOŠŤÁL - fotografie Chudý kraj (1974) JAN SAUDEK - fotografie Walkman (1984)