Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Největší balón unese 18 lidí!

Autor: sč - 
27. srpna 2009
05:00

Největší horkovzdušný balon nejen v Česku, ale v celé střední Evropě testoval a křtil Blesk. Luxusní koráb se vznesl k nebi na Uherskohradišťsku pod dohledem zkušeného pilota Libora Stani (36). Na spanilé plavbě ho provázela fl otila dalších sedmi balonů.

Obří balon má čtyři hořáky, které mají výkon 16 MW. Do koše vyrobeného z indonéského ratanu se vejde 16 pasažérů, pilot a stewardka! Připadáte si jako v malém autobuse, ve kterém plujete vzduchem první třídou! Stewardka v průběhu letu nabízí šampaňské, pivo, limo či kávu.

Balon o objemu 10 tisíc m3 i prostorný koš vyrobili v továrně Aleše Kubíčka (53) v Brně. „Ani po 200 letech nikdo nepřišel na nic lepšího pro stavbu koše, než je proutí. Proutky se totiž třou o sebe a tlumí energii dopadu,“ vysvětlil Kubíček. Ten se premiérového letu zúčastnil zároveň jako inspektor. Balonářské centrum na Slovácku je podle jeho slov nejvybavenější v Česku a je na evropské úrovni.

Účastníci sledovali z výšky 950 metrů při rychlosti větru 40 km/h krásu kraje z nebeských výšin. „Je to něco ohromného, úžasného,“ rozplývali se manželé Jana (61) a Milan (64) Motačkovi z Nedakonic. „Let nám nadělily děti. Máme 30 let od svatby a manžel má dnes narozeniny. Jsme opravdu šťastni,“ řekla s dojetím paní Jana.

Velký balon

objem balonu 10 000 m³

délka koše 3,5 m

výška koše 1,30 m

šířka koše 1,75 m

uveze 18 lidí, na palubu mohou i vozíčkáři

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi