Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potravinová krize kvůli požárům v Rusku: Bude se zdražovat?

  • Autor: ČTK,ama - 
    7. 8. 2010
    09:08

    Požáry, které sužují Rusko, zřejmě ovlivní i Českou republiku. Kvůli spáleným obilným polím totiž hrozí růst cen jídla. Jak uvádí server idnes.cz, Vladimir Putin přistoupil k nečekaně tvrdému kroku. Dočasně totiž zakázal vývoz obilí ze země. Rusko není jediná země, která se sklizní pšenice problém. Podle serveru novinky.cz problémy hlásí i další výzmnamní světoví pěstitelé.

    Problémy s nedostatkem obilí jsou způsobeny na ruském území především díky požárům, které zemi sužují. Cenu obilí tak vyhnalo i následné prohlášení ruského prezidenta, kter zakázal vývoz obilí. To způsobilo prudký růst ceny na světových trzích, kdy se ve čtvrtek pšenice vyšplhala nejvýše za poslední dva roky.

    Problémy mají i jinde

    Nicméně už před požáry, které ohrožují Rusko jako jednoho z největších vývozců obilí, se problémy s pšenicí objevily i v jiných zemí jako například v Kanadě nebo Ukrajině, uvádí to server idnes.cz.

    Jak uvádí server novinky.cz, OSN ještě před ruským zákaem vývozu vydala zprávu, že světové zásoby pšenice jsou větší než v roce 2008. Tehdy potravinová krize ohrozila několik zemí světa, před dvěma lety totiž raketově rostly ceny rýže.

    Bude se zdražovat jídlo?

    Důsledek obilné krize zejména v Rusku může dopadnout i na české zákazníky. Dá se očekávat zvýšení cen především pečiva. Pokud ovšem cena poroste, zdražení se nevyhnout ani krmné směsi pro zvířata a následkem toho bude i dražší maso v obchodech.

    Podle serveru idnes.cz, v České republice od začátku roky pohybovala cena za tunu pšenice kolem tři tisíc korun, momentálně můe přesáhnout hranici čtyř tisíc. Obilí je sice dost, ale jeho cena se řídí evropským trhem.

komarius ( 7. srpna 2010 14:13 )

komarius ( 7. srpna 2010 14:12 )

Soběstační a bohatí jsme byli za komunistů,dnes jsme jen novodobý protektorát EU a bohatých západních zemí!!!!!

zacharda ( 7. srpna 2010 12:46 )

Souhlasím, ale ještě nedávno psali že jsme soběstační v pěstování pšenice a dnes je to jinak?Tak jak na tom jsme?

horymarianske ( 7. srpna 2010 12:00 )

PRAVDA 587587, souhlas.

587587 ( 7. srpna 2010 09:29 )

na vině není ani tak Rusko a požáry, které jej zasáhly. Na vině je to, že na našich polích roste hlavně řepka, supermarkety, montovny cizích firem, FV elektrárny a zemědělci díky limitům EU dostávají dotace za to, že budou jen sekat pole a pastviny ležící ladem. Dříve v každém okresním městě byly jatka a mlékárna. Podívejte se, co na jejich místech stojí dnes.

Zobrazit celou diskusi