Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přítel miss Durdisové: Za požár na Hvaru má podmínku

Český turista (33), který svou neopatrností založil na Hvaru požár...
Český turista (33), který svou neopatrností založil na Hvaru požár...  (Autor: Foto Cropix)
Autor: ČTK, rvs - 
6. srpna 2010
16:57

Přítel České Miss 2006 Šárky Durdisové (29) Rudolf (33) byl za zapálení kempu na ostrove Hvar v Chorvatsku potrestán desetiměsíčním vězením s podmínečným odkladem na dva roky. Musí také uhradit zhruba 3500 kun (asi 12.000 korun) jako náhradu soudního řízení. Obě strany se vzdaly odvolání. Původně mu přitom hrozila až půlmilionová pokuta!

"Čech získal zpátky pas a může tedy odcestovat," řekl telefonickyčeský konzul ve Splitu Pavel Bednář.  Soud odsouzenému nezakázal další vstup do země a ani ho z Chorvatska nevyhostil. Českému turistovi původně hrozila pokuta nebo až roční trest vězení.

"Čin byl překvalifikován a už nepřipadal v úvahu peněžitý trest," vysvětlil Bednář podmínečný trest. Důvodem podle něj byla výše způsobené škody a nasazení hasičských letadel. "Díky právnímu zastoupení, které jsme sehnali, se to podařilo ukončit," dodal český konzul.

Škoda skoro milion korun

Muž byl souzen za čin, který odpovídá obecnému ohrožení.  Náhradu škody platit nebude, protože na její uhrazení nárok nikdo nevznesl. Plameny nezasáhly žádné stavení, ale zničily lesní porost za 260.000 kun (téměř 900.000 korun), to je podle Bednáře tabulková cena. Další desítky tisíc kun si vyžádal zásah hasičů. Chorvatský list Slobodna Dalmacija vyčíslil náklady hasičů na 122.000 kun (asi 420.000 korun).

Vysypal horký popel a odešel

Třiatřicetiletý Čech se k odpovědnosti za požár přihlásil. Při výslechu uvedl, že minulý týden v pondělí ráno vyhodil v kempu Vira do nedalekého křoví popel z grilování z předešlé noci. Poté odešel se svým psem na procházku, když se vrátil, okolí již zachvátily plameny.

S ohněm bojovalo na 60 hasičů, nasazena byla také tři letadla. Hasiči požár, který se kvůli silnému větru rozhořel na 4,5 hektarech plochy, zlikvidovali asi po šesti hodinách. Z bezpečnostních důvodů muselo být z kempu evakuováno několik desítek turistů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kometa111 ( 6. srpna 2010 20:33 )

má,co si zasloužil.Hodit žhavej popel v těchto podmínkách jen tak do křoví,to může udělat,s prominutím,jen blbec.Asi si myslel,no jo,vono to nějak dopadne,je to už dlouho po grilovačce,topřece ješte nebudu zalejvat vodou.

gevi ( 6. srpna 2010 19:54 )

ještě móóóc dobře.

bosomfriend ( 6. srpna 2010 19:31 )

Ta války vraždili Čechy, kteří se tam před 200 lety usídlili. MUseli utéci do Německa. Já tam nepáchnu, co budui živ.

Zobrazit celou diskusi