Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lékaři bojují o život siamských dvojčat

Chlapečci mají společná játra
Chlapečci mají společná játra  (Autor: Infografika cas.sk)
Autor: pes, Čas.sk - 
3. prosince 2009
18:35

Na Slovensku  se ve čtvrtek narodila siamská dvojčata. Jsou to chlapci, kteří jsou srostlí přední části těla a mají společná játra.  Na svět přišli císařským řezem. Stav dětí je vážný, kékaři bojují o jejich život.

Jedno z nich má problémy se srdíčkem, druhé zvýšené množství mozkomíšního moku. "matka podepsala prohlášení, že si nepřeje medializac okolností porodu a s tím související skutečností," uvedla mluvčí nemocnice. Rodičce je údajně 35 let a má už doma čtyři děti.

Chlapečci mají společná játra Chlapečci mají společná játra | Infografika cas.sk



Matka siamských dvojčátek byla před dvěma týdny hospitalizována ve fakultní nemocnici J. A. Riemana. „Přišla k nám od svého lékaře, kterému se něco na těhotenství nezdálo. Při ultrazvuku se objevily komplikace a následná magnetická rezonance odhalila, že děti jsou srostlé,“ potvrdila slovenskému deníku Nový čas mluvčí prešovské nemocnice Drahoslava Skopárová. Podle nepotvrzených informací už má matka srostlých brášků doma čtyři děti.

Posledním případem narození siamských dvojčat byli na Slovensku Marek a Miško, kteří se narodili v dubnu 2007. Lékařům se je podařilo oddělit, chlapci ale po několika týdnech zemřeli. Letos svoje deváté narozeniny oslavila také první úspěšně oddělená dvojčata na Slovensku Andrejka a Lucka Tóthovy z Krásnohorskej Dlhej Lúky, které se podařilo oddělit po jejich narození v roce 2000.

Ilustrační foto Ilustrační foto | pro Blesk - van

procolharum ( 4. prosince 2009 12:17 )

Kdyby opravdu emdia respektovaly přání rodiny, že nechce, aby tato zpráva byla medializována, tak to přeci nebude ani na internetu ani v televizi ne? Tady se oravdu o respektu mluvit nedá.

denny04 ( 4. prosince 2009 10:42 )

Co to tu meleš? možná se vše jevilo normálně, takže nebyl důvod posílat hned na ultrazvuk. Při prvním těhotenství jsem taky na ultrazvuku nebyla, když na to lékař přišel - jéje, vy jste nebyla na ultrazvuku? tak jsem měla 14 dní před porodem, takže už mne tam ani neposílal.

dankalala ( 4. prosince 2009 10:18 )

Mouse,ty si ale hus!!!! Akože keď má 4 deti, tak je to nejaká cigaňa alebo čo? Sú ľudia, čo túžia po viacerých deťoch aj v dnešnej dobe. Nechápem, za čo ju odsudzuješ??? A k tomu ultrazvuku... podla mňa skôr pochybil lekár a nie ona. keby na vyšetrenia nechodila, isto by to nemocnica povedala, aby sa z problémov vyzula. ale tí doktori na to prišli až teraz. Možno boli bábätká zle otočené alebo to lekár odflákol. ale v ŽIADNOM PRÍPADE by som neobviňovala mamičku! Želám rodičom aj bábätkám veľa síl a trpezlivosti celé to zvládnuť a nevšímať si svinských neprajníkov, ktorí len rozsievajú zlobu a pohoršenie! Ľudia, ako môžete súdiť, keď nemáte dosť informácií!!!!????? Ste sprostí necitliví bl.b.ci!

mouse ( 3. prosince 2009 23:05 )

slovy čtyři, takže to vypadá na typ či odrůdu co na ultrazvuk nechodí protože přece nepotřebuje.

evita2 ( 3. prosince 2009 22:51 )

Taky nechápu jak na to mohli přijít až tak pozdě.To přece muselo být vidět už v prvním trimestru. Nebo na slovensku nemají ultrazvuk? Těch miminek je mi moc líto.Nevím co jim přát, co nejméně bolesti a ať přežijí s co nejmenším postižením do budoucna.

Zobrazit celou diskusi