Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Výzva pro čtenáře: Měli jste i vy úraz na eskalátorech?

Autor: Tereza Hořínková - 
25. srpna 2009
09:49

Tři prsty na pravé noze stála sedmiletého Denise páteční jízda po eskalátorech pražského metra. Denně se na nich přitom svezou statisíce lidí, aniž by tušili, jaká rizika pojízdné schody skrývají.

Blesk se na ně proto zeptal odborníků. Výsledek? Nejnebezpečnější je vždycky výstup. A právě ten se stal osudným i malému chlapci.

Sedmiletý Denis chtěl v pátek večer vystoupit z eskalátoru ve stanici metra Můstek, když mu náhle nožička uvízla v díře, která se objevila po odkrytí hřebenů, pod které schody zajíždějí. „Nejvíce kritický je právě výstup. Tam hrozí přesně to, že se povolí hřebeny a dopadne to tak, jako v případě malého Denise,“ popsal Blesku servisní technik Václav Holý. Zároveň také dodal, že to není jediné úskalí pojízdných schodů. Další nebezpečí tak třeba hrozí, když se zahákne oblečení v boční mezeře. „Třeba šála, když ji to tam skřípne. Na ní se může dítě lehce uškrtit,“ dodal Holý.


Výzva pro čtenáře Blesk.cz: Měli jste úraz na eskalátorech? Jak se k vám zachoval dopravní podnik? Pište na e-mail online@blesk.cz.


Podceňovat prý ale lidé nemají ani hrany desek pod madlem, které nejsou celistvé, a tak bývají někdy ostré. Pak se o ně mohou pořezat hlavně malé děti.

A jak se nyní k celé situaci staví otec Denise? „Nechtěl jsem to řešit, dokud se mi někdo neozve z dopravních podniků, bohužel ani za telefon jim Denis nestál,“ svěřil se Blesku rozzuřený otec Denis Gajdoš s tím, že už včera kontaktoval právníka. „Ode dneška to začínám řešit. Hlavním impulzem opravdu bylo to, že se nikdo neozval,“ dodal k situaci Gajdoš.

„Jsme ve fázi, kdy zjišťujeme okolnosti nehody. Celá událost nás mrzí a určitě se pokusíme dodatečně o kontakt s chlapcem,“ řekl mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený.

Na co si dát na eskalátorech pozor:

■ Nevstupovat na schody moc pomalu, protože pak mohou schody pod nohama ujet a člověk ztratí rovnováhu.

■ Dávat si pozor při výstupu, pokud je hřeben nedostatečně upevněn, vzniká možnost, že pod něj někomu zajede noha.

■ Deska pod madlem není celistvá a hrany bývají dost ostré. Dítě by se mohlo lehce pořezat.

■ Velký pozor musíme věnovat boční mezeře, kde není žádná ochranná lišta a vzniká tam tak prostor, kam se lehce zahákne třeba šála, na ní se dá uškrtit.

■ Při jízdě se pevně držte, když eskalátor cukne, snadno se pak dá spadnout a uhodit se do temene hlavy.

■ Rodiče musí být pozorní, aby děti neměly rozvázané tkaničky u bot. Nebezpečné jsou i dlouhé nohavice u kalhot.

esterush ( 26. srpna 2009 10:42 )

Jestli nesouhlasíte s postojem DPP, přihlašte se do skupiny POZOR METRO na Facebooku http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=126250646571&ref=mf

tomaskoutny ( 25. srpna 2009 18:57 )

Po zhlédnutí záběrů z kamerového systému,bylo jasné,že největší zodpovědnost za úraz syna ,má jeho otec.Měl by se kát a ne žalovat Dopravní podniky.Je to velmi smutné,že svého syna vybavil do života tímto zraněním. V naší současné bezcharakterní společnosti je zvykem útočit za každou cenu!S drzostí nejdál dojdeš!

blbostzabiji ( 25. srpna 2009 16:54 )

No, to se máš čím chlubit. Mám jorky 2 a na eskalátoru bych je v životě nenechala,mám snad ruce!!! A myslím, že "tvůj příběh" je nesrovnatelný s tím chlapcovým. Pes a dítě..........

peknaholka ( 25. srpna 2009 14:45 )

Můj malý jokšír si na eskalátoru taky skřípnul tlapku-stržené bříško, krve jak "z vola". Vím, že jsem měla dávat pozor, ale i přesto mi eskalátory příjdou velmi nebezpečné...chudák kluk...

Zobrazit celou diskusi