Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Novorozenou Marii pobodal v postýlce smrtelně jedovatý štír. Vlezl do pleny

Novorozeně zázrakem přežilo sedm bodnutí od nejjedovatějšího štíra světa. (Ilustrační foto)
Novorozeně zázrakem přežilo sedm bodnutí od nejjedovatějšího štíra světa. (Ilustrační foto)  (Autor: reprofoto Twitter)
Autor: Mii - 
24. září 2018
18:50

Zázrak, taková slova volí doktoři, když mluví o události z Brazílie. Třídenní Marii Sofii vlezl do postýlky jedovatý štír a zaútočil na ni. Zatímco většina dětí rychle zemře po jediném bodnutí, Maria Sofia přežila těchto bodnutí sedm. Podíl na záchraně má její matka, která si rychle všimla, že něco není v pořádku a dítě odvezla na pohotovost, informuje britský web The Mirror.

Fernanda Ferreirová se doma těšila ze své nově narozené dcery Marie Sofie a dělala vše proto, aby jí poskytla co nejlepší péči. Kritická událost se stala 6. září, kdy svoji dceru umyla, nakrmila a uložila do postýlky.

Doufala, že Maria Sofie usne. Když ji ale šla po deseti minutách zkontrolovat, jestli spí, zjistila, že dítěti se během té krátké doby, co byla pryč, stalo něco strašného. Maria Sofia byla celá necitlivá a z pusy jí šla pěna. Fernanda ji tak začala prohlížet. „Byla celá slabá a podivná. Nic nechtěla a měla problémy s dýcháním,“ popisovala žena. Nakonec se rozhodla dítě odvézt na pohotovost.

Matka při pohledu na štíra propadla panice

Z lékařů nikdo příčinu problémů nezjistil. Shodli se, že stav Marie Sofie je vážný a poslali ji do místní krajské nemocnice. Právě toto rozhodnutí jí zachránilo život. Když totiž doktoři v nemocnici sundali Marii Sofii plínku, zjistili, že v ní je štír. „Byla jsem vyděšená k smrti. Začala jsem panikařit, protože jsem se bála na něj sama sáhnout. Zavolala jsem tak ochranku, která ho chytila a odnesla,“ svěřila se doktorka Camila Mirantová.

Po bližší prohlídce zjistila, že štír Sofii sedmkrát bodl, což byla příčina jejích zdravotních potíží. Vysvětlovalo to také, proč se stav Marii Sofii neustále zhoršoval – v jeden moment dokonce přestala dýchat. Doktoři jí ale rychle dali šest dávek antikortikosteroidového séra, které jí ulevilo. Nyní jsou Marii Sofii tři týdny a na událost si nikdy nevzpomene – je kompletně vyléčená.

Rodina se odmítá nastěhovat zpět

Fernanda se ale z tohoto zážitku nejspíš jen tak nevzpamatuje. „Nemám těm prvním doktorům za zlé, že škorpiona nenašli. Nikdo by to nikdy nečekal,“ zmínila matka. „Byla jsem naprosto v šoku, když jsem se dozvěděla, že ji sedmkrát bodl. Začali jsme s mým manželem brečet. Byli jsme si jistí, že naše dítě zemře,“ pokračovala.

Že nakonec Maria Sofia přežila, byla velká náhoda. „Děti do věku sedmi let, které štír bodne, musí být ošetřeny do dvou hodin od události, dokud ještě jed koluje v krvi. Jinak sérum nebude efektivně pracovat,“ vysvětloval doktor Daniel Rebou. U Marie Sofie bylo štěstí, že aplikace séra proběhla právě takto rychle.

Fernanda se domnívá, že štír se k nim do domu dostal skrze odpad v koupelně, kde se schoval mezi připravené plenky. Právě na tomto místě Marii Sofii přebalovala.

Rodina se nyní odmítá nastěhovat zpět. Bojí se, že by se jedovatý tvor mohl objevit znova. Zůstávají místo toho u příbuzných. Nepřestěhovali si ani své oblečení nebo nábytek. „Báli jsme se vrátit, protože šance, že jedno z našich děti bude znovu bodnuté, je moc velká,“ tvrdí Fernanda.

Nejjedovatější druh štíra

Štír, který Marii Sofii bodl, byl štír smrtonoš. Jde o nejjedovatějšího štíra na světě, jehož bodnutí je zároveň nejbolestivější. V Jižní Americe aktuálně nežije jedovatější hmyz.

Jen v brazilském státě Bahia, kde rodina žije, došlo od začátku roku k více než 15 tisícům útoků štíra smrtonoše. Většina lidí přežila, jelikož místní zdravotníci jsou vybaveni protijedem. V roce 2017 tvor usmrtil 184 lidí – více než hadi, kteří usmrtili 105 lidí.

Zobrazit celou diskusi