Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Osmiletá holčička od narození neměla nožičky. Chudý tatínek jí i tak vyrobil kvalitní ortézu

Autor: msj - 
20. července 2018
22:38

Příběh osmileté syrské holčičky nyní dojímá celý svět. Od narození se totiž potýkala se značným fyzickým defektem. Stejně jako jejímu tatínkovi jí chyběly nožičky. Její otec s tím samým problémem válčí celý život a pro svou malou dcerku chtěl změnu. Proto vyrobil unikátní ortézy.

Syrská holčička Maya se narodila s nevyvinutými dolními končetinami. Jedná se o vzácnou genetickou chybu, kvůli které nemohla chodit. To pochopitelně rvalo srdce jejímu tatínkovi, který trpí stejnou vadou, a tak se rozhodl, že svému dítěti zařídí lepší život, než měl v dětství on.

„Moje srdce krvácelo, když jsem ji viděl plazit se, zatím co si její kamarádi hráli a honili se,“ vypověděl její otec se slzami v očích.

Právě díky své lásce k dceři otec přišel s dost originálním nápadem. Pro svou dcerku totiž vyrobil ortézy z prázdných konzerv od tuňáků a sardinek.

Krátce poté, co tento dojemný příběh spatřil světlo světa, rodinu zkontaktovala turecká dobrovolnická organizace. Maya byla pozvána do Istanbulu, kde podstoupila profesionální léčbu a dostala speciální protézy.

Ošetřující lékař později ocenil otcovo odhodlání. Zjistil totiž, že ortézy, které otec vyráběl, pomáhaly dívence trénovat svaly.

Děvčátko bylo prohlášeno za zdravé a nyní se už učí chodit. Na své nové „nožičky“ by si Maya měla zvyknout během několika následujících měsíců.

„Mým snem je ji vidět běhat, chodit do školy a to všechno bez utrpení,“ uvedl pro Telegraph lékař, který s rodinou zůstává v kontaktu.  

Bedoslav ( 21. července 2018 06:42 )

Ortéza (z latinského orto, rovný, přímý) je zdravotní pomůcka, jejímž úkolem je udržovat vzájemně pohyblivé části těla v pevné poloze.[1][2] Podle druhu rozeznáváme ortézy horních či dolních končetin, ortézy zajišťující stabilitu trupu neboli korzety a sed ortézy pro pacienty upoutané na invalidním vozíku.[1] P.S.: to ví přece každý, hloupý Blesk chtěl psát o protézách, že ...

Luisa ( 21. července 2018 00:38 )

To mě nedojímá,zajímají mě naše děti a pán neměl plodit dalšího mrzáka.

Zobrazit celou diskusi