Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putin drtivě vyhrál, volily ho tři čtvrtiny Rusů. A promluvil o otravě Skripala

Autor: ČTK, vei, zst - 
19. března 2018
07:15

Vladimir Putin má Kreml jistý až do roku 2024. Ve víkendových prezidentských volbách zvítězil hned v prvním kole, kde nasbíral 76,65 procenta hlasů, aspoň po sečtení 99 procent hlasovacích lístků. Putina volilo přes 55 milionů Rusů a účast byla zhruba dvoutřetinová. Putin se pak už dvě hodiny po konci voleb ukázal na mítinku v Moskvě, kde mluvil i o otravě ruského špiona Skripala nebo o svém možném pátém mandátu.  Ruská opozice v čele s Alexejem Navalnym upozorňuje na falšování voleb a překážky kladené pozorovatelům.

Ke znovuzvolení Putinovi dosud gratulovali čínský prezident Si Ťin-pching, bolivijský prezident Evo Morales a venezuelský prezident Nicolás Maduro, informovala agentura TASS.

Si Ťin-pching, který byl sám v sobotu znovu zvolen a po změně ústavy bude moci setrvat ve funkci i po vypršení druhého mandátu, vyzdvihl, že čínsko-ruské vztahy „jsou nyní lepší než kdykoli dříve“. Moskva a Peking, stálí členové Rady bezpečnosti, často zaujímají stejnou pozici, například ohledně Sýrie či KLDR, odlišnou od stanoviska západních zemí, připomíná agentura AFP.

Putin: Jsme odsouzeni k úspěchu

Staronový ruský prezident na tiskové konferenci po volbách poděkoval svým voličům za podporu a úspěšný volební výsledek, který mu zaručil dalších šest let v nejvyšším kremelském úřadě. Shromáždění v centru metropole bylo věnováno výročí anexe Krymu, vyznělo nicméně jako masová oslava Putinova přesvědčivého vítězství.

„Je velice důležité zachovat jednotu, abychom se mohli posunout kupředu. Budeme myslet na budoucnost naší veliké vlasti a našich dětí. Jsme odsouzeni k úspěchu! Pusťme se do velké práce ve jménu Ruska,“ vyzval prezident nadšený dav svých příznivců.

Vladimir Putin poděkoval svým příznivcům jen několik hodin po uzavření volebních místností. Prezidentské volby drtivě vyhrál. Vladimir Putin poděkoval svým příznivcům jen několik hodin po uzavření volebních místností. Prezidentské volby drtivě vyhrál. | Reuters

„Je nás 146 milionů, hovoříme spolu 40 jazyky, dnes jsme hlasovali a řekli, co chceme. Vybrali jsme si budoucnost naší velké země,“ znělo od moderátorů ze scény. „Jsem rád, že jsme zvolili Vladimira Putina, a to na výročí připojení Krymu. Urrááá. Vítězství!“ zvolal jeden z hostů na podiu, režisér a herec Fjodor Bondarčuk, syn slavného režiséra Sergeje Bondarčuka.

V rámci tiskové konference se zahraničními novináři se pak Putin vyjádřil také k otravě bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery. O tragédii se prý dozvěděl z médií. „Rusko takové jedy nemá, všechny podobné látky jsme jako první zlikvidovali. Naši partneři své závazky nedodrželi,“ řekl Putin a dodal: „Jsme připraveni podílet se na vyšetřování, ale nevidíme vůli druhé strany.“ 

„Je naprostý nesmysl, aby si někdo takové skutky dovolil před volbami a před mistrovstvím světa (ve fotbalu),“ prohlásil prezident. Pokud by navíc šlo o bojovou otravnou látku, postiženo by podle Putina bylo víc lidí. O vládních změnách prý rozhodne po inauguraci. Otázku dalšího, pátého mandátu označil za legrační. Ústavní změny v této chvíli prý v tomto směru nepřipravuje. 

Ruský prezident Vladimir Putin odevzdává svůj hlas Ruský prezident Vladimir Putin odevzdává svůj hlas | Reuters

V minulých volbách v roce 2012 Putin získal 63,6 procenta odevzdaných hlasů, k volebním urnám přišlo 65,3 procenta oprávněných voličů. Ústřední volební komise oznámila, že žádná porušení volebních pravidel, která by mohla výsledek voleb ovlivnit, zaznamenána nebyla. Opozice přesto proti průběhu voleb protestuje.

Falšování? Lístky v urnách byly už před začátkem

Předák ruské opozice Alexej Navalnyj, kterému úřady nedovolily ve volbách kandidovat s odvoláním na pravomocné odsouzení k podmíněnému trestu za údajnou krádež, upozornil na falšování voleb a překážky kladené pozorovatelům. Těch má po celé zemi, jak tvrdí, více než 33 tisíc. „Už se dá směle prohlásit: spletli se ti, kdo říkali, že na těchto volbách se bude méně falšovat, protože Putin i tak všechny porazí,“ napsal opozičník na svém webu.

Už sám začátek voleb byl podle něj tradiční: pozorovatele v Krasnodarském kraji prostě nepustili do volebních místností pod záminkou, že všechna místa pozorovatelů už jsou obsazená, a to „podivnými týpky z úřadů“.

Na videozáznamu z Dálného východu je podle Navalného zase vidět, že hlasovací lístky už byly v urnách ještě před tím, než se otevřely volební místnosti, byť podle zákona má být urna prázdná a zapečetěná. Dochází podle něj také ke „klasickému“ vhazování padělaných hlasovacích lístků do uren. 

Rusko dnes volí prezidenta Rusko dnes volí prezidenta | Reuters

Navalnyj také pokáral sedm vyzyvatelů hlavního favorita voleb, stávajícího prezidenta Vladimira Putina, že o volebních podvodech dosud mlčí, a to i na Twitteru, na svých webech a v sociálních sítích.

Na několika místech videokamery zaznamenaly, jak hlasující vhazují do urny několik volebních lístků najednou. Stalo se tak v Čeljabinsku, Přímořském a Krasnojarském kraji, v Jakutsku nebo na jihu Sachalinu. V Kaliningradu videokamery sledující hlasování otočily mimo urny.

Několik volebních pozorovatelů podle moskevského rozhlasu pracovníci volebních komisí vykázali mimo hlasovací místnost s odůvodněním, že jejich doklady jsou zfalšované. V čečenské metropoli Grozném jistému pozorovateli pohrozili fyzickou likvidací.

Moskevská média informovala o případech, kdy voliči od komise žádali písemné potvrzení o účasti ve volbáchPotvrzuje to zprávy o tom, že státní instituce a podniky nutily voliče hlasovat pod pohrůžkou sankcí. Na některých místech přivážejí k hlasovacím místnostem vojáky, studenty a zaměstnance státní sféry nákladní auta. V Ljublinu u Moskvy dostávají hlasující poukazy na levnější nákup lahůdek a bižuterie. V Petrohradě prý volební komise dovolují hlasovat lidem, kteří nejsou ve volebních seznamech.

Konečné výsledky do 3 dnů

Konečné výsledky má ústřední volební komise ohlásit do tří dnů. K volbám bylo přizváno 109 milionů oprávněných voličů. Tisíce Rusů žijících, pracujících nebo odpočívajících v zahraničí už hlasovaly, podle agentury TASS mimo Rusko odevzdalo hlas do sobotního večera kolem 30 tisíc ruských občanů. Pro Rusy jsou podle ústřední volební komise urny k dispozici ve 145 zemích světa.

Problémy měli ruští voliči na Ukrajině. Volební místnosti, umístěné na ruské ambasádě v Kyjevě a na ruských konzulátech, ukrajinské úřady podle agentury Interfax blokují. Hlasovat tak může jen personál ruského zastupitelského úřadu. Kyjev opatření zdůvodňuje tím, že Rusko nelegálně zorganizovalo volby také na anektovaném Krymu. Moskva si podle agentury TASS na ukrajinský postup stěžovala v centrále Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Před budovou ruského velvyslanectví v Kyjevě platí zesílená bezpečnostní opatření. Policisté částečně uzavřeli i okolní ulice. U policejních zátarasů se shromáždila zhruba stovka ukrajinských aktivistů. Protestující drží vlajky různých nacionalistických uskupení včetně radikální organizace Pravý sektor nebo pravicové politické strany Svoboda.

Demonstrace ukrajinských nacionalistů v Kyjevě během ruských prezidentských voleb. V pozadí figurína Putina. Demonstrace ukrajinských nacionalistů v Kyjevě během ruských prezidentských voleb. V pozadí figurína Putina. | Reuters

Aktivisté z Pravého sektou, strany Svoboda a dalších ukrajinských nacionalistických uskupení protestují i u ruského konzulátu ve východoukrajinském Charkově. Před budovou demonstranti vyvěsili transparenty s nápisy jako „Rusko = válka“ a „Krvavé volby“. Situace je podle policie zatím poklidná.

V Oděse na jihu země vstup do ulice, kde se nachází tamní generální konzulát Ruské federace, blokuje policie. Přístup tam mají pouze obyvatelé okolních domů.

Na Sibiři se volič převlékl za medvěda

Webové stránky ruských státních a prokremelských médií se zaplňují zprávami o hladkém průběhu hlasování, zejména na anektovaném Krymu. Informují o pomoci hlasujícím invalidům, o frontách před hlasovacími místnostmi a o manifestačním hlasování celých rodin. Na Uralu mladý volič Ramis Dajanov při hlasování požádal svou hlasující partnerku o ruku, oznámil server Lifenews. „Volební komise se stala svědkem zrodu nové šťastné rodiny," napsal server.

Prezidentské volby v Rusku Prezidentské volby v Rusku | Reuters

V Murmanské oblasti uspořádali hlasující v národních krojích spontánní koncert, uvedla televize Rossija 24. V Novgorodě vypsali pro voliče soutěž o nejlepší selfie, vítěz dostane auto Niva. Fotografie prý do soutěže zasílali i zahraniční pozorovatelé. Jekatěrina Červovová z Kemerova odevzdala hlas pouhé půldruhé hodiny po porodu. V Burjatsku na Sibiři se jeden volič dostavil k hlasovací urně v převlečení za medvěda. V Ingušsku odpoledne odevzdal hlas nejstarší obyvatel země Appaz Alijev, kterému je 122 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

deratizater ( 19. března 2018 23:31 )

Udajné falšování voleb může být záměrná provokace disidentských šmejdů neb proč by někdo jiný takto hloupě kompromitoval Putina tím že by mu za přítomnosti kamer nasypal více lístků do urny

Antonin Blaha ( 19. března 2018 08:25 )

 Zdenekk a jemu podobni se vyjadruji na urovni sveho intelektu,oni se proste dal nedostanou i kdyz by si to mozna moc prali,proste to nejde😂

verajc ( 19. března 2018 08:09 )

okis ( 19. března 2018 08:07 )

A co tak bezvadnýho kdy vykonali? Kdyby nebylo té jejich zasrané revoluce tak je na světě polovina zla co nyní.Je fakt že se jim podobáme nejvíc.Putin kágebák Babiš estébák

vitalika ( 19. března 2018 06:07 )

 Posílám velkou gratulaci do Ruska

Zobrazit celou diskusi