Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Putin za svou fyzičku vděčí jelení krvi. Prý se v ní koupe a pije ji

Autor: Mii, ČTK - 
18. března 2018
18:17

Není žádným tajemstvím, že ruský prezident Vladimir Putin ráda dává na obdiv svoji fyzickou formu. V minulosti byl fotografován, jak jezdí na koni, loví mohutné ryby nebo poráží své nepřátele v judu. To vše mnohdy bez trička, byť je mu již 65 let. Za co vděčí takové vitalitě? Jelení krvi, píší ruská média.

Víra v sílu jelení krve má být v Rusech dlouhodobě zakořeněná. Jde o legendu, že kdo se vykoupe v krvi z odstraněných parohů sibiřských jelenů, ten dostane mimořádnou sílu a jeho organismus omládne. Neobvyklý rituál je tak rozšířený, že kvůli němu vznikl celý trh s jeleními produkty.

Neexistuje ale žádný důkaz, že by jelení krev skutečně měla nějaké mimořádné účinky. Zbytečné zabíjení a mrzačení zvířat navíc kritizují různé organizace na ochranu práv zvířat. Přesto některé ruské instituce navrhly, aby se na aspekt rituálu podívali vědci.


V jelení krev má věřit i Vladimir Putin.Tekutině podle místních médií vděčí za to, že je stále v na svůj věk mimořádné fyzické formě. V zemi proto existují speciální farmy, které se na produkci produktů z jelení krve zaměřují a jejichž služeb Putin podle ruských novinářů využívá. Existenci těchto objektů potvrdila televize CNN, která se na jeden z nich vydala.

Jak je to ale ve skutečnosti se zdravím Putina, je otázka. V roce 2014 se objevily informace, že prezident trpí rakovinou míchy. Později byly změněny na rakovinu slinivky. Kreml zprávy nikdy nepotvrdil, nicméně Putin měl podstupovat „steroidové šokové léčby“, čehož měl být důkazem jeho tehdy odulý obličej.i.

Putin poprvé zvítězil v prezidentských volbách v březnu 2000 a o čtyři roky později vítězství s přehledem zopakoval. S ohledem na ústavu se poté nemohl ucházet o třetí mandát v řadě, stal se premiérem a jako svého nástupce v prezidentském křesle si vybral Dmitrije Medveděva. A i ve funkci premiéra byl Putin stále vnímán jako skutečný vůdce. V roce 2012 si s Medveděvem své funkce vyměnili: Putin opět vyhrál prezidentské volby a znovu se ocitl v čele státu.

Po nástupu do čela státu si získal popularitu nejprve rozhodným postupem ve druhé rusko-čečenské válce. Nejvýraznější změny, které upevnily Putinovu moc, přinesly zákony, které prosadil v rámci boje proti terorismu po přepadení školy v severoosetském městečku Beslan, kde v roce 2004 při teroristickém útoku zahynulo přes 330 lidí. Jednalo se například o nové volební zákony, které zvýhodňují velké strany. Putin také zpřísnil restrikce vůči nevládním organizacím a změnil pravidla voleb gubernátorů, kteří začali podléhat doporučení prezidenta.

Akční fotky mají občany povzbudit

Putinovi odpůrci kritizují stav demokracie v Rusku, rostoucí koncentraci moci a budování kultu osobnosti, zvyšující se vliv státu na média a ekonomiku nebo nevysvětlené vraždy novinářů. Kritické hlasy se ozývaly či ozývají i ze zahraničí, hlavně při tažení Kremlu proti opozici, během rusko-gruzínské války v Osetii v roce 2008 a nejnověji kvůli postoji Ruska ke konfliktu na Ukrajině a kvůli ruské anexi Krymu. Současně ale mnozí zahraniční vůdci Putina označují za svého přítele. Dobré vztahy má také s českým prezidentem Milošem Zemanem, se kterým se několikrát setkal.

Video  Jak Putin ulovil obrovskou štiku  - Facebook / RT
Video se připravuje ...

Šéf Kremlu důrazně odmítá, že by vracel Rusko do éry sovětského diktátora Josifa Stalina, což mu předhazuje opozice, a popřel jakékoli politické motivy procesů s oponenty. Podle kritiků ale kult vlastní osobnosti sám podporuje, například svými dobrodružnými kousky. Představil se jako automobilový závodník, všestranný sportovec, byl také zachráncem tygrů a levhartů a na deltaplánu v roli „vůdce hejna“ trénoval mladé jeřáby k přeletu do teplejších končin.

 

Putin sice přiznal, že některé kousky jsou zinscenované, mají prý Rusy povzbudit ke sportování a ochraně přírody. Do této kategorie zařadil například potápěčský výkon, při němž ze dna Černého moře „náhodou“ vyzdvihl dvě antické amfory. „Bylo to samozřejmě nahrané, ale mělo to lidi přivést ke studiu dějin,“ prohlásil.

Putin má s manželkou Ljudmilou, se kterou se seznámil v roce 1980 během jejích studií v Leningradě, dvě dcery - Mášu a Káťu, je již dvojnásobným dědečkem. V roce 2013 se Putinovo manželství oficiálně rozpadlo.

zzdenda ( 19. března 2018 11:52 )

" kdo se vykoupe v krvi z odstraněných parohů sibiřských jelenů, " ,žeby novodobá Bátoryčka ??

flora ( 19. března 2018 10:27 )

Koukám, že stigma Rasputina v Rusku ještě nevychladlo

mandy ( 19. března 2018 09:56 )

Už to, že vždycky pod takovou slátaninou chybí podpis autora vypovídá o všem. Takovou hovadinu jsem už dlouho nečetl. Vlastně ani nedočetl.

matno ( 18. března 2018 20:12 )

Vzal jste mi to z úst. Zřejmě to střídá s koupelí z krve mladých dívek a kdo ví, jestli při tom nepřikusuje malé děti.

karelxx ( 18. března 2018 20:12 )

Krev z parohů? -)))

Zobrazit celou diskusi