Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Znásilnili jste zákon,“ bouřila hrstka Rusů před Kremlem, kde Putin přijal poražené

Autor: ČTK, AKu - 
19. března 2018
19:50

Znovuzvolený ruský prezident Vladimir Putin se dnes v Kremlu setkal s poraženými protikandidáty. Kandidátka za ruské liberální hnutí Občanská iniciativa Xenija Sobčaková mu při té příležitosti předala seznam 16 osob, které jsou podle ní v Rusku vězněny z politických důvodů. Svou gratulaci již zaslala německá kancléřka Angela Merkelová. Naopak prezident USA Donald Trump prý gratulaci nechystá.

Vladimir Putin se v Kremlu setkal se sedmi svými soupeři, které v neděli ve volbách porazil. Nedělní ruské prezidentské volby podle očekávání suverénně vyhrál. Už v prvním kole hlasování získal přes 76 procent hlasů.

Sobčaková a Titov přišli se seznamem

Putinova rivalka Xenia Sobčaková už před volbami oznámila, že hodlá Putinovi seznam předat se žádostí, aby se Kreml osudem politických vězňů zabýval.

Svůj seznam prezidentovi předal i Boris Titov. Jsou v něm prý čtyři ruští podnikatelé žijící v zahraničí, kteří jsou v Rusku trestně stíháni. Putin podle Titova informaci obou prezidentských kandidátů vyslechl. „Určitě to posoudíme a rozhodneme,“ tlumočil Titov Putinova slova.

Nedopusťte válku, vyzývali Putina

Obsáhle na dvouhodinovém setkání s Putinem hovořil další neúspěšný kandidát, šéf liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij. Novinářům po schůzce řekl, že Putina upozornil na nutnost zásadních reforem v hospodářství a vnitřní i zahraniční politice. „Především je nutná normalizace vztahů s Ukrajinou a stažení vojsk ze Sýrie. Jsou zapotřebí hluboké ekonomické reformy, je třeba zastavit závody ve zbrojení a nedopustit válku,“ řekl prý Javlinskij hlavě státu.

Předseda strany Jabloko rovněž Putina upozornil na osud Ojuba Titijeva, šéfa čečenské odbočky organizace na ochranu lidských práv Memorial. Titijev byl letos v lednu zatčen kvůli údajnému držení drog, které mu podle jeho obhájce podstrčila policie. K jeho propuštění v únoru vyzval Evropský parlament.

Nacionalistický předák Vladimir Žirinovskij na schůzce podle agentury TASS Putinovi navrhl změnu politického systému země. V čele Ruska by prý měla být třicetičlenná státní rada složená z nejlepších poslanců, ministrů a gubernátorů. Její předseda by zároveň plnil funkci prezidenta. „Volby prezidenta by tak odpadly a parlament by měl víc pravomocí,“ informoval Žirinovskij o své iniciativě novináře. Putin prý na návrh nereagoval.

Bílý dům ruské volby nepřekvapily

Bílý dům Putinovo znovuzvolení nepřekvapilo a USA se budou snažit s Ruskem dále spolupracovat. Novinářům to dnes řekl mluvčí amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož nechystá Putinův americký protějšek žádnou telefonickou gratulaci.

„Výsledek nás nepřekvapil,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí Hogan Gidley novinářům na palubě prezidentského letounu Air Force One. „Budeme pracovat na kultivaci vztahů s Ruskem a vynucovat postihy, když bude Rusko ohrožovat naše zájmy, ale budeme také hledat možnosti spolupráce, pokud to bude v našem zájmu,“ uvedl mluvčí.


Merkelová vyzvala k dialogu

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes poblahopřála Putinovi ke znovuzvolení a popřála mu úspěchy v řešení budoucích úkolů. Informovala o tom agentura DPA. Šéfa Kremlu kancléřka vyzvala k dialogu a podpoře vzájemných vztahů obou zemí.

„Dnes je více než kdy předtím důležité vést spolu dál dialog a podporovat vztahy mezi našimi státy a národy,“ uvedla Merkelová v blahopřání, které zaslala Putinovi a jehož obsah zveřejnil úřad německé vlády. Podle kancléřky by se měly Německo a Rusko snažit přistupovat konstruktivně k výzvám ve vzájemných vztazích i na mezinárodním poli a hledat nosná řešení.

Jen pár desítek demonstrujících v Moskvě

Jen pár desítek lidí dnes přitom přišlo do širšího centra Moskvy protestovat proti výsledkům nedělních prezidentských voleb. „Neuznáváme tyto volby, neuznáváme jejich výsledky,“ zdůraznil šéf opozičního hnutí Levá fronta Sergej Udalcov, který demonstraci k pomníku vojevůdce z napoleonských válek Suvorova svolal - a moskevská radnice ji povolila.

Udalcov patřil k vůdčím postavám protestů po parlamentních volbách na konci roku 2011, kdy do ulic vyšly až statisíce Rusů, podle kterých byly volby zfalšované. Putinovi se ale po návratu do Kremlu na jaře 2012 podařilo protesty potlačit. Nálada ve společnosti se podle politologů mezitím změnila, nyní žádné velké protesty nečekají.

Slabá účast - zpočátku se zdálo, že přítomní novináři jsou v početní převaze nad demonstranty - pramení podle Udalcova hlavně z toho, že se režimu podařilo opozici rozeštvat. „Naprosto chybí koordinace a solidarita. Lidi jsou také vystrašení z událostí na Ukrajině, jakýkoliv protest chápou jako přípravu Majdanu. Režim toho umně využil. Občanská aktivita také není tak velká jako na přelomu let 2011 až 2012. Ale to neznamená, že tento režim vydrží věčně,“ řekl ČTK Udalcov.

„Znásilnění“ zákona?

Byl to právě Udalcov, kdo byl teprve loni v létě propuštěn z vězení, kde si odpykal čtyři a půl roku za „pořádání masových nepokojů“ proti návratu Putina do Kremlu.

K současnému volebnímu klání dnes uvedl: „Byly volby čestné? Byly konkurenční? Byly rovné? Byly to vůbec volby?“ Jeho přívrženci sborově odpovídali, že nikoliv. „Znásilnili zákon. Naplivali na vůli lidu. Od začátku byli kandidáti v nerovnoprávném postavení. Putin vládl televizím, ostatní dostali jen zlomek času,“ argumentoval politik s tím, že výsledek takových voleb nelze uznat.

„Lidi ohlupovaly státní televize, které lžou,“ prohlásila postarší demonstrantka, nostalgicky vzpomínající na sovětské doby při čekání na začátek mítinku.

steelheart ( 19. března 2018 21:45 )

deset Rusů se bouří a desetitisíce jásají... asi tak to je gratuluji ke zvolení

Zobrazit celou diskusi