Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Japonsku vybuchla sopka Šinmoedake. Je to první erupce za šest let

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
12. října 2017
09:50

Na jihu japonského ostrova Kjúšú v pohoří Kirišima vybuchla ve středu sopka Šinmoedoke. Upozorňovala na sebe od začátku října, její aktivitu doprovázela série zemětřesení. Seismologové zaznamenali až 100 otřesů za den. Jedná se o její první výbuch po šesti letech klidu.

Japonská meteorologická agentura zvýšila stupeň ohrožení, očekává se vulkanická erupce 3. řádu, k největší sopečné činnosti podle meteorologů dojde za 2 týdny.

Evakuaci by měli zvážit postižení lidé, senioři a rodiny s malými dětmi. Zvýší-li se stupeň ohrožení na 5, evakuace bude platit pro všechny. Přístup k sopce byl omezen, vědci varovali, že její aktivita může narůstat. Situaci bedlivě sledují a informují obyvatele ostrova.

Ve středu ráno tamního času došlo k erupci soky, z kráteru vystoupal sloupec kouře a popelu do výšky 300 metrů. Sopečný prach pokryl tři nedaleká města, podle policejní zprávy nebyl nikdo zraněn a nedošlo k žádným škodám. Lidé celý den chodili pod deštníky, aby se uchránili před popelem.

Sopka Šinmoedake se po šesti letech probudila k životu:

Video  Výbuch sopky Šinmoedake v Japonsku  - Twitter
Video se připravuje ...

Yošinari Imaniši (66), který pracuje v turistické agentuře, doufá, že výbuch sopky nebude mít vliv na příliv turistů do oblasti. „Před šesti lety lidé narychlo rušili své rezervace, snad se nám to letos vyhne,“ řekl místnímu tisku. K poslední erupci Šinmoedake došlo 7. září 2011.

Japonsko se nachází na Ohnivém kruhu, zemětřesení a výbuchy sopek nejsou v zemi neobvyklé. V tichomořském pásu sopek se nachází přes 450 vulkánů. Mimo sopky Šinmoedake jsou v Ohnivém kruhu aktivní další dvě, jedna na Bali a jedna na ostrově Ambae v souostroví Vanuatu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi