Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Povodně v Japonsku mají už 18 obětí. Bahno uvěznilo stovky lidí

Autor: ČTK, bk - 
9. července 2017
08:55

Počet obětí povodní na japonském ostrově Kjúšú vzrostl na 18. Dalších 27 lidí se pohřešuje nebo se s nimi nelze zkontaktovat, informovala agentura AFP s odvoláním na úřady prefektur Fukuoka a Óita. Ničivé povodně vyvolané rekordními srážkami trvají už tři dny a zničily mnoho silnic, domů a škol.

Záchranáři v neděli pokračovali v evakuaci obyvatel v odlehlých oblastech. Toky se rozvodnily na velké části nejjižnějšího ze čtyř hlavních japonských ostrovů. Dnes bylo znovu mobilizováno 12 tisíc záchranářů, kteří mají pomáhat přeživším.

„Děláme maximum pro záchranu lidí“, kteří jsou nezvěstní nebo uvázli, řekl na tiskové konferenci mluvčí vlády Jošihide Suga.

Více než 500 lidí zůstává odříznuto od světa kvůli nánosům bahna, informovala televizní stanice NHK. Televize rovněž přinesly záběry na záchranářské vrtulníky, které nemohly vzlétnout kvůli dalším průtržím mračen.

Japonští meteorologové na dnešek předpovídali další průtrže mračen a tvorbu nánosů bahna. Nejhůře zasažené oblasti, sousedící prefektury Fukuoka a Óita, jsou převážně venkovského charakteru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi