Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Začaly prezidentské volby a bude to napínavé. V Keni odrazují od násilností

Autor: ČTK - 
8. srpna 2017
07:25

V Keni začaly v úterý v napjaté atmosféře prezidentské a parlamentní volby. Očekává se v nichž velmi vyrovnaný souboj dvou hlavních kandidátů na úřad hlavy státu. Vyzyvatelem současného prezidenta Uhurua Kenyatty je bývalý premiér Raila Odinga. Volbám předcházely násilnosti a hlava státu v předvečer voleb vyzvala Keňany k poklidnému hlasování.

Před řadou volebních místností se podle BBC tvořily fronty od brzkého rána. Kenyatta apeloval na 19 milionů keňských voličů, aby se k urnám vydali v největším možném počtu. „Poté, co odevzdáte hlas, běžte prosím domů,“ snažil se předejít možným násilným protestům.

Již tak velké napětí ve východoafrické zemi vzrostlo na konci července, kdy byl zavražděn přední člen volební komise Chris Msando. Právě tento muž, odpovědný za elektronický volební systém, ujišťoval voliče, že nebude možné zmanipulovat výsledky hlasování, z čehož opozice podezírala Kenyattu. Msandova smrt zvedla vlnu protestů a davy demonstrantů požadovaly její rychlé vyšetření.

Podle průzkumů byl před volbami mezi oběma prezidentskými kandidáty rozdíl okolo jednoho procentního bodu. Keňané volí rovněž poslance parlamentu či regionálních zastupitelstev. Hlasování skončí v 16 hodin českého času.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi