Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kim svolil k návštěvě expertky OSN. Bude zkoumat lidská práva

Autor: pet, ČTK - 
27. dubna 2017
15:00

Severní Korea dala souhlas k návštěvě expertky OSN, která se zaměřuje na dodržování lidských práv fyzicky a mentálně postižených osob. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters. Jde o malý ústupek severokorejského diktátorského režimu po mnohaleté kritice Rady OSN pro lidská práva na adresu Pchjongjangu.

Expertka OSN Catalina Devandasová-Aguilarová by měla KLDR navštívit v termínu 3. až 8. května. Podle Reuters půjde o první návštěvu nezávislého odborníka pověřeného Radou OSN pro lidská práva.

Apartheid i nacismus

Vyšetřovatelé Spojených národů vydali v únoru 2014 zprávu, v níž uvedli, že zločiny páchané komunistickým režimem v Severní Koreji jsou srovnatelné s nacismem, apartheidem a zločiny kambodžských Rudých Khmerů.

Zpráva upozorňuje na rozsáhlé politické represe v KLDR, včetně poprav a internací v táborech nucených prací s odhadovanými 80 000 až 120 000 politickými vězni. Upozorňuje také na perzekuce na základě náboženství, rasy a pohlaví, zotročování obyvatelstva, systematické mučení vězňů a sexuální násilí páchané na severokorejském obyvatelstvu.

Severní Korea opakovaně odsuzuje rezoluce Rady OSN pro lidská práva, které označuje za spiknutí organizované Spojenými státy a dalšími „nepřátelskými silami“. Zprávy vyšetřovatelů OSN Pchjongjang odmítá s tím, že jsou nedůvěryhodné. Poukazuje především na to, že se zakládají na informacích a rozhovorech shromážděných mimo KLDR a nejsou v nich informace z první ruky. Žádného z vyšetřovatelů OSN ale severokorejský režim do země nevpustil.

KLDR je často terčem kritiky pro svou jadernou výbavu.

VIDEO: KLDR názorně demonstruje použití jaderné zbraně proti USA

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Devandasová-Aguilarová má na programu plánované návštěvy severokorejskou metropoli Pchjongjang a provincii Hwanghe namdo. Soustředit by se měla především na postižené děti.

Severní Korea loni v prosinci ratifikovala Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením.

Moje nadcházející návštěva v KLDR představuje klíčovou příležitost dozvědět se přímo o realitě v této zemi, zákonech, politice a programech týkajících se postižených lidí a také o problémech, jimž severokorejská vláda čelí při naplňování Úmluvy,“ uvedla Devandasová-Aguilarová v prohlášení.

Expertka OSN by chtěla na závěr své návštěvy v Pchjongjangu uspořádat tiskovou konferenci. Výsledky své mise hodlá zveřejnit příští rok.

Zobrazit celou diskusi