Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Letušky dostanou tasery a týmy posílí muži: Aerolinky se bojí konfliktů

Autor: Mii - 
27. prosince 2016
19:58

Korejský národní letecký dopravce Korean Air se rozhodl, že změní stanovy pro chování letecké posádky. Doposud měl personál všechny případné konflikty řešit bez použití násilí, což se ukazuje jako nedostatečné. Cílem je efektivněji zvládnout vzrůstající násilí na palubě letadel. Letušky a stevardi projdou novým výcvikem.

Rozhodnutí mimo jiné reaguje na incident z minulého týdne, kdy americký zpěvák Richard Marx musel na palubě letadla pomoci posádce se zkrocením násilného pasažéra. Letadlo mířilo z Hanoje do Soulu.

Podle Marxe byla posádka na podobné situace viditelně nepřipravená. Nevěděli, jak postupovat, ani neměli potřebné vybavení. Aerolinky proto uvažují, že posádku naučí kvůli podobným situacím s tasery. Taser se elektrická zbraň, která paralyzuje nervovou soustavu.

Richard Marx na svém Twitteru zveřejnil záběry toho, jak se letuškám nedaří zvládnout násilného pasažéra. Richard Marx na svém Twitteru zveřejnil záběry toho, jak se letuškám nedaří zvládnout násilného pasažéra. | reprofoto Twitter Richard Marx

„Korean Air bude reagovat více důrazně a aktivně proti násilí na palubě letadel, které ohrožuje bezpečnost pasažérů,“ uvádí aerolinky v prohlášení.

V rámci změn poskytne Korean Air svým letuškám a stevardům nový trénink, kde se budou učit problematické situace zvládat. Agentura Reuters informuje, že společnost také začne přijímat více mužské posádky, aby na každém letu sloužil minimálně jeden stevard.

„Rozhodli jsme zlepšit i schopnosti zaměstnanců s taserem. Díky tomu by měli být schopni lépe zvládat násilné a narušující projevy na palubě letadel,“ stojí dále v prohlášení.

Tasery měla posádky k dispozici již nyní, ale vedle toho, že s nimi nikdo neuměl, tak byly vyhrazeny jen pro situace největší nouze, například v případě ohrožení života. Z toho důvodu je nikdo nepoužíval.

Výcvik posádky a vybavení jednotlivých aerolinek se liší. Informace o konkrétních nástrojích, které se na palubě letadel pro tyto situace nacházejí, obvykle z bezpečnostních důvodů nejsou veřejné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi