Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S Alzheimerem by mohl pomoct halucinogenní „driák“, lektvar pijí i indiáni

Autor: Alexandr Božilov - 
9. prosince 2016
21:37

Vědci hlásí nový objev v boji proti Alzheimerově chorobě a Downovu syndromu. Pozitivní účinky na pacienty by podle nové studie mohl mít halucinogenní nápoj vyráběný domorodci v Amazonii. Provedené testy naplňují vědce optimismem.

Ayahuasca, též známá jako yagé, je rostlina a také z ní vyráběný psychoaktivní nápoj, který pijí amazonští indiáni. Dříve byla tato látka také předmětem zájmu vědců v souvislosti s léčbou deprese. Podle nejnovějšího výzkumu však mohou mít látky, které lektvar obsahuje, velice pozitivní vliv také na lidské nervové buňky.

Ayahuasca se v Amazonii po staletí užívala při obřadech, pomocí kterých domorodci komunikovali s dušemi zemřelých. Ayahuasca se v Amazonii po staletí užívala při obřadech, pomocí kterých domorodci komunikovali s dušemi zemřelých. | Profimedia

„Při testech na hlodavcích se ukázalo, že ayahuasca se dá využít nejen na léčbu depresí, ale také k podpoře tvorby nových neuronů. Rozhodli jsme se proto zjistit, jestli by harmin – alkaloid, který se v psychotropní rostlině vyskytuje – mohl spustit neurogenezi (tvorbu nových neuronů) také v lidských nervových buňkách,“ řekl vědeckému časopisu Science Daily jeden z autorů studie Vanja Dakic.

Výsledky mimo jiné ukázaly, že substance rovněž reguluje tvorbu enzymu DYRK1A. Jeho nadměrná aktivita je přitom považována za patogenní faktor při Alzheimerově chorobě i Downovu syndromu.

Steven Rehen, který se také na studii podílel, řekl, že výsledky testů položily dobrý základ pro další výzkumy. „Potencionálně tam je možná léčba kognitivních deficitů pozorovaných u pacientů s Downovým syndromem a dalších neurodegenerativních onemocnění.“ Podle Rehena má alkaloid harmin stejné účinky jako klasická antidepresiva s tím podstatným rozdílem, že se při jeho užívání neprojevují žádné vedlejší účinky.

Ayahuasca se v Amazonii po staletí užívala při obřadech, pomocí kterých domorodci komunikovali s dušemi zemřelých. Ayahuasca se v Amazonii po staletí užívala při obřadech, pomocí kterých domorodci komunikovali s dušemi zemřelých. | Profimedia

Ayahuasca se v Amazonii po staletí užívala při obřadech, pomocí kterých domorodci komunikovali s dušemi zemřelých. V některých částech Brazílie se nápoj díky svým léčebným účinkům stále používá. Halucinogenní „driják“ se vyrábí z listů keře Psychotria viridis. V kombinaci s výtažky z liány Banisteriopsis caapi, zvanou též ayahuasca, pak vzniká stejnojmenný nápoj, který vyvolává psychedelické stavy trvající až šest hodin. 

Vše je ale teprve na počátku zkoumání a nemocní si musejí počkat na závěry vědců. Užívání halucinogenních látek totiž může být velmi nebezpečné.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi