Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Žena si vzala do péče 12letého uprchlíka. Vyklubal se z něj dospělý džihádista

Autor: Alexandr Božilov - 
24. října 2016
13:36

Žena z Velké Británie si vzala do péče 12letého chlapce Jamala z Afghánistánu, který do Spojeného království přišel v rámci dohody mezi Británií a Francií z uprchlického tábora v Calais. Jaký to byl ale pro ženu šok, když zjistila, že ve skutečnosti je Jamalovi 21 a pod maskou nevinného chlapce se skrývá islámský fanatik.

Podle britského deníku The Sun představili sociální pracovníci ženě jménem Rosie chlapce Jamala jako 12letého sirotka, který musel uprchnout z Afghánistánu. Rosie však začala mít brzy podezření, že Jamal není tím, za koho se vydává. Rosie se nezdály především Jamalovy vousy. V lezeckém centru zase bez obtíží šplhal po lanech a na střelnici zdatně rozebral pušku.

Řidič autobusu byl zase přesvědčený o tom, že Jamal nemá nárok na dětský lístek do 16 let a vyloučil ho z přepravy. „Je směšné, že to poznal každý, kromě sociálních pracovníků,“ uvedla později pěstounka Rosie.


Jamalovo chování se postupně zhoršovalo. Požadoval po svých pěstounech stále více peněz a přijímal podezřelé hovory z neznámých čísel. Dentální testy následně prokázaly to, co pěstounka tušila – Jamal není 12letý chlapec, ale 21letý muž. V jeho mobilním telefonu se navíc později nalezly materiály s tématikou Talibanu a zneužívání dětí. O to víc je šokující skutečnost, že Jamal během svého pobytu u Rosie sdílel pokoj s dalšími třemi dětmi ve věku od 12 do 14 let.

Jeho poslední slova, která adresoval své pěstounce, zněla: „Zabiju tě a vím, kde jsou tvé děti.“

Jamala zatkla policie a jeho žádost o azyl byla okamžitě zamítnuta. „Nemůžu říct, že by to byl přímo terorista, ale myslím, že sem přišel z nějakého tréninkového tábora. Je to velice dobrý herec,“ okomentovala Rosie to, jak na ni Jamal zapůsobil.


Případ Jamala však potvrdil obavy mnoha Britů z toho, že se dospělí běženci za děti pouze vydávají, aby se dostali na území Spojeného království. Británie totiž na základě dohody s Francií přijala několik desítek dětských uprchlíků z Calais. Za pravdu nespokojeným Britům dává i konzervativní poslanec David Davies. „Neviděl jsem tam žádné děti. Jen tisíce mladých mužů a aktivisty, kteří jim nabízeli rady, jak se dostat do Spojeného království,“ vylíčil Davies své dojmy z návštěvy uprchlického tábora v Calais.

Vše o uprchlické krizi čtěte zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině