Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

18 mrtvých velitelů ISIS za jeden měsíc. Mezinárodní koalice se chlubí úspěchy

Autor: CTK - 
29. září 2016
19:47

Letecké údery mezinárodní koalice pod vedením Spojených států za posledních 30 dní usmrtily 18 velitelů Islámského státu (IS), který působí v Iráku a v Sýrii. Třináct z nich bylo zabito v Mosulu, druhém největším iráckém městě, které drží islamisté již od roku 2014. Uvedl to mluvčí amerických sil v Iráku a v Sýrii John Dorrian.

Dorrian na briefingu na americkém ministerstvu obrany prohlásil, že cílem náletů byly pozice vojenských velitelů, včetně těch, kteří mají na starosti rozdělování zahraničních bojovníků na území ovládaném islamisty, a těch, kteří se zabývají propagandou či komunikací mezi jednotkami radikálů.

„Odstraněním těchto osob z bitevního pole jsme významně narušili nepřátelské velení,“ prohlásil americký mluvčí. V Mosulu podle něj nyní zbývá asi 3000 až 4500 bojovníků Islámského státu. Po malých skupinkách se tam ale údajně dostávají další.

V Iráku nyní působí 4565 amerických vojáků, kteří v rámci mezinárodní koalice poskytují irácké armádě vzdušnou podporu, výcvik a jsou rovněž vojenskými poradci. Pentagon tento týden oznámil, že USA do země vyšlou dalších 600 vojáků, kteří budou pomáhat iráckým jednotkám s cílem dobýt Mosul. Očekává se, že klíčová ofenziva by mohla začít v říjnu.

Koalice v čele se Spojenými státy podniká v Sýrii a Iráku nálety od léta 2014. Rusko vyslalo vojenský kontingent do Sýrie loni v září. V polovině letošního března prezident Vladimir Putin oznámil, že část ruských jednotek se ze země stáhne.

Některá města trpí pod ruským a vládním bombardováním:

tgbg ( 30. září 2016 11:42 )

18 mrtvých velitelů ISIS za jeden měsíc. Nevadí. Ruské fašistické hyeny dodají další!!

slusny_rom ( 29. září 2016 22:15 )

chlubyt se rasystickymy vrazdama je odporny

Zobrazit celou diskusi