Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Summit NATO pod drobnohledem Putina: Rusko hrozbou? Absurdní, tvrdí Kreml

Autor: ČTK - 
8. července 2016
13:19

Nadcházející vrcholná schůzka NATO ve Varšavě opět potvrdí, že Evropa a Severní Amerika společně chrání všechny spojenecké země proti možným hrozbám. Před odpoledním zahájením aliančního summitu to v pátek řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Zároveň poznamenal, že NATO nevyhledává konfrontaci a nepřeje si novou studenou válku, ta je historií. Kreml podotkl, že doufá „ve zdravý rozum“.

Varšavský summit by měl podle očekávání schválit vyslání čtyř mnohonárodních praporů do Pobaltí a Polska. Tyto kroky by měly odradit Rusko od případného útoku na východní členy aliance a před podobným scénářem, který Moskva v minulých letech zvolila na Krymu a východní Ukrajině. Podle Stoltenberga je cílem NATO ve vztazích s Ruskem kombinovat silnou obranu s dialogem.

Dalšími tématy summitu, na který se sjely stovky delegátů, je zároveň boj s migrací a nebezpečím terorismu z jižního a jihovýchodního sousedství aliance. Delegáti budou debatovat i o dalším působení v Afghánistánu.

Kreml a hrozba? Absurdní, tvrdí sám Kreml

Kreml summit NATO ve Varšavě prý pozorně sleduje a doufá "ve vítězství zdravého rozumu". Podle agentury TASS to řekl novinářům mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Za absurdní zároveň označil tvrzení o údajné ruské hrozbě.

"Samozřejmě se snažíme hledat racionální body, které jsou snadno patrné například v dnešních vyjádřeních pana (generálního tajemníka NATO Jense) Stoltenberga o nezbytnosti zachování kontaktů, o neexistenci jakékoli bezprostřední hrozby ze strany Ruska a tak dále," citoval TASS Peskova. "Zde spoléháme na to, že zdravý rozum nakonec zvítězí," dodal mluvčí Vladimira Putina.

Rusko a Severoatlantická aliance má podle Peskova široké možnosti spolupráce, pokud se alianci podaří zanechat "absurdní rétoriky o údajné ruské hrozbě".

"Je absurdní mluvit o hrozbě, která vychází od Ruska, když v centru Evropy umírají desítky lidí a stovky lidí hynou každý den na Blízkém východě. Musí jít o naprosto krátkozrakou organizaci, aby takovým způsobem zkreslovala akcenty," řekl mluvčí Kremlu.

pekaaaros ( 8. července 2016 20:01 )

Mně ale taky přijde, že ta propaganda západu, co všechno se děje v Rusku za nepřístojnosti, je podobná, jako v roce 2003 v případě Iráku. Prostě vymyšlený a zkreslený skutečnosti.

dinguos ( 8. července 2016 15:59 )

Pořád menší blb než ty Apokalypso.

cestr ( 8. července 2016 15:57 )

Rusáci taky, jen se to přísně tají

1pepan ( 8. července 2016 12:47 )

Nechceme studenou válku, chceme horkou Putine, proto jsme v Evropě.

buaft ( 8. července 2016 12:33 )

Má letní prázdniny.

Zobrazit celou diskusi