Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Průnik ukrajinských vojáků na Krym? „Kyjev se vrátil k teroru,“ tvrdí Putin

Autor: ČTK, mb - 
11. srpna 2016
13:54

Ukrajinské speciální síly se pokusily vtrhnout na Krym a zabily dva lidi. Oznámila to ruská média s odvoláním na informace ruských tajných služeb. Dva pokusy ukrajinských „diverzních a teroristických sil“ o útok prý odrazily ozbrojené síly ruské kontrarozvědky FSB. Podle prezidenta Vladimira Putina (63) jde o „hloupou a zločinnou akci“, ukrajinský prezident Petr Porošenko (50) informaci Moskvy označil za nesmyslnou a cynickou.

Při zadržení ukrajinských vojáků podle FSB zahynuli dva ruští vojáci. Jeden ukrajinský útočník byl údajně dopaden a vypovídá. Cílem útoku, k němuž došlo v noci ze soboty na neděli a znovu v pondělí, bylo podle informací z Ruska poškodit důležitou infrastrukturu na poloostrově a destabilizovat situaci na Krymu před zářijovými parlamentními a místními volbami. Členy diverzní skupiny byli prý Ukrajinci i etničtí Rusové.

Putin v reakci na incident řekl, že Rusko nepřejde bez povšimnutí vraždu dvou svých vojáků, a diverzi ukrajinských tajných služeb označil za hloupou a zločinnou. Za vším stojí podle něj snaha Kyjeva odpoutat pozornost od vnitropolitických problémů.

Ruský vůdce vzkázal do Washingtonu, že Ukrajina „přechází k metodám teroru“. Očekává, že Spojené státy vyvinou tlak na Kyjev, mají-li zájem na řešení ukrajinské krize. „Schůzka takzvané normandské skupiny za těchto okolností nemá smysl,“ řekl Putin. Skupina, jejímiž členy jsou Rusko, Ukrajina, Německo a Francie, se měla na nejvyšší úrovni sejít počátkem září na okraj konference států skupiny G20 v Číně.

Podle ukrajinského prezidenta Porošenka jsou ruská obvinění nesmyslná a cynická „stejně jako tvrzení o absenci ruských vojsk v Donbasu“. Ruské „fantazie“ jsou jen záminkou k novým vojenským hrozbám na adresu Ukrajiny.

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov (52) ruská tvrzení označil za „provokační blábol“. „Hysterické a lživé prohlášení FSB nemá žádný podklad, je to snaha okupantů vyostřit situaci na dočasně obsazených územích,“ konstatoval ukrajinský politik.

Situace na hranici mezi Ukrajinou a Krymem je nepřehledná. Počátkem týdne Rusko bez vysvětlení uzavřelo tři ze čtyř hraničních přechodů. V pondělí na severu Krymu přestalo fungovat internetové spojení, podle operátorů na žádost „ruských státních orgánů“.

V médiích se objevily nepotvrzené zprávy, že Rusko přesouvá k hranici mezi Ukrajinou a Krymem vojenské jednotky. Podle ukrajinského ministerstva obrany začaly počátkem týdne na severu Krymu ruské vojenské manévry. Dnes ministerstvo uvedlo, že zpráva FSB o ukrajinském útoku má ospravedlnit přesuny ruské armády.

Ruská státní agentura TASS oznámila, že ostraha krymské hranice byla zesílena a na ostrově bylo zvýšeno zabezpečení veřejných míst a objektů infrastruktury.

Krym se stal součástí Ruska na jaře v roce 2014 poté, co se zhruba 97 procent obyvatel poloostrova v referendu vyslovilo pro znovusjednocení s Ruskem. Předtím ale poloostrov obsadili tzv. zelení mužíčci, z nichž se nakonec vyklubali vojáci ruské armády. Krize byla vyvolána státním převratem na tzv. Majdanu, kdy se k moci dostala proevropská vláda, která mimo jiné zrušila status ruštiny jako oficiálního jazyka.

Diskriminace rusky mluvících občanů zažehla konflikt na jihovýchodě Ukrajiny, kde vznikly odbojné provincie DNR a LNR (Doněcká a Luganská lidová republika). Ty neuznávají novou kyjevskou vládu a chtěly by se také připojit k Rusku. Moskva ale všechna volání po sjednocení zatím ignorovala.

Kyjev a Západ dodnes trvají na tom, že Krym je součástí Ukrajiny a došlo k anexi poloostrova. Moskva kontruje příkladem Kosova, které bylo Srbsku odňato silou a kde se žádné lidové hlasování nekonalo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 11. srpna 2016 15:03 )

jenže Rusko v kleštích drží někdo jiný , asi nesleduješ zprávy!

marais ( 11. srpna 2016 15:01 )

Proč už nenechá Ukrajina Krym na pokoji ? PROČ nesplnila minské dohody? Dávno mohl být na Ukrajině klid a mohli řešit ekonomické problémy země! Co to mají za presidenta , který je vede do války!

jikar ( 11. srpna 2016 14:44 )

Putin zavedl zcela nový zločinný systém moci, tzv. Hybridní Fašismus, tímto nástrojem lži a teroru drží diktátor svoji zemi v kleštích a vyvolává mezinárodní napětí.

hanka666 ( 11. srpna 2016 14:31 )

Koukala jsem na videa na rusvesna.su. Měli toho Ukrajinci hodně v batozích, rozbušky, zbraně, náboje atd.

Zobrazit celou diskusi