"Ano, soudce je nepochybně nedotknutelný až do příslušného rozhodnutí sněmovny. Jak ta se zachová, na to se musíte zeptat poslanců," řekl novinářům Lucenko a dodal, že žádná jiná alternativní cesta neexistuje.

Prokurátor současně pogratuloval detektivům z nového protikorupčního úřadu NABU, kteří o úterním večeru přistihli soudce Čause se zavařovací sklenicí obsahující zmíněnou sumu peněz. V případě prokázání viny hrozí soudci až 12 let vězení.

Podle listu Ukrajinska pravda až dosud nebylo oznámeno, že by se kvůli soudcově případu měli poslanci sejít na mimořádném zasedání parlamentu. A Čaus, který na přelomu let 2013 a 2014 soudil i demonstranty proti proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, měl podle soudu dnes normálně přijít do práce.

Korupce představuje pro Ukrajinu opravdovou pohromu, i když prozápadní vedení země se dušuje, že potírání neduhu je prioritou. Mezinárodní měnový fond před několika měsíci přerušil finanční pomoc Ukrajině i proto, že se Kyjevu nepodařilo v potírání korupce výrazněji pokročit.

Kyjevská prokuratura nicméně minulý měsíc oznámila, že policie zatkla náměstka ministra zdravotnictví Romana Vasylyšyna kvůli podezření z korupce, spočívající v systematickém vymáhání úplatků od lékařů, aby směli vykonávat svou praxi. Šlo o prvního vysokého ukrajinského hodnostáře zatčeného kvůli korupci od nástupu nového předsedy vlády Volodymyra Hrojsmana v dubnu letošního roku. "Nikdo zkorumpovaný neunikne trestu. Nedovolím, aby se vytvářely zločinné systémy a okrádali se ukrajinští občané!" slíbil premiér.