Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Střelec z Orlanda dvakrát navštívil Saúdskou Arábii. Policie ho měla v hledáčku

Autor: ČTK - 
13. června 2016
18:53

Střelec z floridského nočního klubu Omar Mateen navštívil v letech 2011 a 2012 dvakrát Saúdskou Arábii a zavítal i do Spojených arabských emirátů. Uvedlo to několik amerických médií s odvoláním na úřady. 

V jednom případě vykonal pouť do Mekky, další detaily nejsou známy. Podle reportéra televize CNN dosud nejsou důkazy, že by byl v přímém spojení s teroristickou organizací Islámský stát (IS).

IS se již dvakrát přihlásil k nedělnímu útoku v gay klubu v Orlandu, kde zemřelo 49 lidí a dalších pět desítek bylo zraněno. Mateen, který byl během akce policií zastřelen, se před útokem přihlásil k ideologii IS.

Americká policie jej po jedné z návštěv Saúdské Arábie podle televize CBS prověřovala. James Comey, ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), uvedl, že se střelec radikalizoval zřejmě pod vlivem zahraničních teroristických organizací. Podle něj Mateen pravděpodobně přejímal extremistickou ideologii prostřednictvím internetu. Z nočního klubu byl prý třikrát ve spojení s policejní tísňovou linkou a v jednom z telefonátů slíbil věrnost vedení organizace Islámský stát (IS).

Podle Comeyho je sice vliv islamistického terorismu na devětadvacetiletého syna afghánských přistěhovalců patrný, avšak jeho konkrétní motiv zůstává nejasný. V jeho telefonátech na tísňovou linku 911 byla navíc znát zmatenost, neboť sice vyjádřil věrnost vůdcům IS, ale zároveň mluvil o solidaritě s čečenskými pachateli atentátu na Bostonský maraton v roce 2013, kteří s IS neměli nic společného.

Zobrazit celou diskusi