Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

První oprava chrámu za 200 let. Na tomto místě ukřižovali Ježíše

Autor: ČTK, mb - 
9. června 2016
22:15

Tým odborníků tento týden v Jeruzalémě zahájil opravy chrámu Božího hrobu, kde byl dle tradice ukřižován Ježíš Kristus. Jde po více než 200 letech o vůbec první celkovou renovaci stavby považované za nejvýznamnější chrám celého křesťanského světa. Opravy dosud brzdily neshody mezi křesťanskými církvemi, které mají chrám ve společné správě.

Stav památky je kritický a vůbec nejvíce poškozená je její nejnavštěvovanější část – kaple ukrývající Kristův hrob postavená v roce 1810. Právě od tohoto roku se v ní neuskutečnily žádné zásadnější renovační práce, protože pro jejich schválení je nutný souhlas všech správců chrámu, tedy arménské, katolické a řecké pravoslavné církve. Ten se dlouho kvůli řevnivosti církví nedařilo získat.

Právě havarijní stav chrámu ale vedl k tomu, že zástupci církví se na opravách letos domluvili, a to po pouhých třech týdnech jednání. Jednání bylo nutné kvůli smlouvě o správě chrámu, která je stará 150 let a podrobně stanovuje odpovědnost jednotlivých církví. Vypočítává například části chrámu, o něž se má každá z nich starat, a to včetně takových detailů, jako je péče o jednotlivé dlaždice, výklenky, okna, dveře a chodby.

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, právě spor o to, kdo bude umývat jakou dlaždici, horkokrevné mnichy před lety natolik rozlítil, že se do sebe pustili smetáky a vzduchem létaly pěsti. Bojovné mnichy ukáznila až policie.

Chrám Božího hrobu těžce poškodila zejména zatékající voda. Náhrobek, kde údajně leželo Kristovo tělo před vzkříšením, přitom zažil částečnou renovaci naposledy za britského mandátu v roce 1947. Tehdy byl zvenčí zpevněn železnou konstrukcí, která tam stojí dodnes.

Loni se stav svatyně natolik zhoršil, že policie a izraelská správa pro památky nařídily místo na několik hodin denně pro návštěvníky uzavřít, protože je považují za příliš nebezpečné. Křesťanskou komunitu pobouřilo, že s jejími zástupci Izrael uzávěru neprojednal. Nynější opravy mají trvat osm měsíců, chrám bude i během nich pro návštěvníky přístupný.

Samotný chrám Božího hrobu byl postaven již ve 4. století po Kr. císařem Konstantinem Velikým na popud jeho matky sv. Heleny. Ta dle tradice měla sen, aby se vydala do Jeruzaléma. Na místě dnešního chrámu pak při vykopávkách našla jeskyni, kde byl pohřben Ježíš, kříž, čtyři hřeby a tabulku s nápisem INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum), čili Ježíš Nazaretský, král židovský.

Současný chrám tak dle křesťanů zahrnuje hned dvě posvátné lokace. Místo, kde byl Ježíš ukřižován, i hrob, kde jeho tělo po tři dny leželo, než byl vzkříšen.

salto ( 10. června 2016 11:37 )

Ukřižovali Ježíše? Co udělal?

Zobrazit celou diskusi