Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Varování Evropy Britům: Když jednou odejdete z EU, nikdo vás zpátky vítat nebude

Autor: ČTK, mb - 
23. května 2016
15:11

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (61) poskytl francouzskému deník Le Monde rozhovor, ve kterém Britům „vysvětlil“, co by pro ně odchod z EU znamenal. S Británií by se zacházelo jako se „třetí zemí“ a „dezertéři by nebyli vítáni“. Slova evropského politika vyvolala v Londýně rozruch, Juncker ale odmítá, že by šlo o hrozbu – jen prý konstatoval realitu.

„Jsem si jist, že dezertéři nebudou vítáni s otevřenou náručí. Spojené království si bude muset zvyknout na to, že s ní bude jednáno jako s »třetí zemí« a ne nutně v rukavičkách. Pokud Britové opustí Evropu, bude to mít pro ně i pro nás následky. To není hrozba, ale je třeba si uvědomit, že naše vztahy nebudou mít stejnou podobu, jakou mají dnes,“ prohlásil v rozhovoru Jean-Claude Juncker.

V Británii naplno zuří debata dvou znesvářených táborů. Příznivci i odpůrci setrvání země v EU mají dle průzkumů zhruba stejný počet hlasů. O osudu ostrovního království se má rozhodnout již 23. června. Evropská komise ústy své mluvčí Margarity Schinas sdělila, že veřejné mínění ovlivňovat nehodlá. „Komise nepovede kampaň v Británii ani se nezúčastní jiným způsobem,“ řekla Schinas již v únoru.

Rétorika odpůrců setrvání Británie v EU přitom v poslední době občas nabírá bizarní podobu. „Napoleon, Hitler, zkoušeli to různí lidé a vždy to skončilo tragicky… Evropská unie se snaží dělat totéž, i když odlišnými metodami,“ kritizoval EU bývalý londýnský starosta Boris Johnson (51).

Předseda Evropské rady Donald Tusk (59) následně označil za absurdní tvrzení londýnského exstarosty Johnsona, že Evropská unie pokračuje v cestě Adolfa Hitlera a Napoleona a že se snaží vytvořit evropský superstát. „Boris Johnson překročil hranice racionální diskuze,“ prohlásil Tusk na tiskové konferenci v Kodani. Podle něho utrpěl Johnson podle všeho nebezpečným výpadkem paměti a racionálního uvažování.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hanka666 ( 23. května 2016 16:10 )

A když to nepůjde silou, tak to půjde ještě větší silou. Vždyt celá ta EU je žalář národů. Strčte si ji za klobouk. Stejně to krachne, je to jen otázka času.

anno ( 23. května 2016 15:45 )

Už aby se rozpadl tento umělý proIslámský a protiNárodní spletenec EUrošovinistů!!!!

Zobrazit celou diskusi