Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Německo sabotovalo jednání o reformě vztahu Britů s EU, tvrdí euroskeptik

Autor: ČTK, mb - 
10. května 2016
21:55

Německo torpédovalo snahu premiéra Davida Camerona (49) o reformu vztahů Británie s Evropskou unií. V rozhovoru poskytnutém listu The Sun to řekl bývalý britský ministr práce a zastánce brexitu (odchodu Británie z EU) Iain Duncan Smith (62), který opustil vládu v polovině března.

„Měli de facto právo veta nad vším,“ komentoval hlasitý euroskeptik Smith pozici Německa při jednáních o reformě vztahů Londýna s evropským blokem na počátku roku.

Německá kancléřka Angela Merkelová (61) podle Smithe mimo jiné donutila britského premiéra, aby se vzdal své představy o „záchranné brzdě“, která by zabránila příchodu nových imigrantů ze zemí EU.Bylo to, jako by (Němci) seděli v místnosti, i když tam nebyli. Byla tam pro ně židle navíc, říkali jsme jí německá židle,“ stěžoval si Smith. „Reforma selhala. Jsme v horší pozici, než jsme byli předtím,“ dodal.

Cameron po jednáních se zbývajícími lídry zemí osmadvacítky nakonec vyjednal „záchrannou brzdu“ v podobě možnosti omezit výplatu nepříspěvkových zaměstnaneckých benefitů lidem z jiných zemí unie.

V reakci na Smithovo prohlášení Cameronův úřad uvedl, že se premiér pro jinou podobu záchranné brzdy rozhodl vědomě, neboť ji považoval za efektivnější.

Britští euroskeptici patří k nejhlasitějším kritikům EU, analytici však upozorňují, že původní požadavky Britů byly naprosto nereálné a neférové zejména vůči občanům východoevropských států EU. Londýn chtěl dokonce narušit jeden ze základních pilířů Evropské unie, a to volný pohyb osob.

V současné době v Británii zuří kampaň ohledně tzv. brexitu. Občané Británie budou letos 23. června v referendu rozhodovat, zda zůstat, či opustit Evropskou unii. Zastánci obou táborů mají zhruba vyrovnaný počet příznivců a hlasování tak zřejmě bude těsné.

Právo volit ovšem nebudou mít všichni britští občané. Ti, kteří žijí dlouhodobě v zahraničí, v referendu volit nesmí. Dotčení Britové rozhodnutí vlády napadli u soudu jako nedemokratické, ale zatím bez valného úspěchu.

Premiér Cameron v pondělí varoval, že by odchod Británie z EU mohl dokonce ohrozit mír v Evropě. Skotsko pro změnu prohlásilo, že v případě, že se Britové rozhodnou pro odchod z EU, Skotsko uspořádá referendum o oddělení od Británie. Referendum ve Skotsku přitom proběhlo teprve před dvěma lety, tehdy zvítězili zastánci unie s Londýnem.

kuromrd ( 11. května 2016 14:25 )

buď budou angláni poslouchat poražené Německo, nebo poletěj z EU, jiná možnost pro ten xindl není

Zobrazit celou diskusi