Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

200 Čechů na dosah smrti. Při sebevražedném útoku v centru Istanbulu 10 mrtvých

Autor: ČTK, mb - 
12. ledna 2016
11:30

Nejméně deset mrtvých a 15 zraněných si v úterý vyžádal výbuch v historickém centru evropské části Istanbulu, uvedl úřad guvernéra města. Podle policie jde zřejmě o sebevražedný atentát, tedy teroristický útok. Český generální konzulát v Istanbulu nemá zatím údaje o tom, že by bombovým útokem byli postiženi nějací čeští turisté. Ve městě je asi 200 Čechů, uvedla asociace českých cestovních kanceláří. Za útokem stál 28letý Syřan.

Podle reportéra televize CNN Türk přítomného na místě je zraněných hodně a většinu z nich tvoří turisté. Mezi zraněnými, které rozvezly sanitky do nejbližších nemocnic, jsou údajně norští i němečtí turisté.

Podívejte se, jak v Istanbulu zachraňovali raněné:

Video Při výbuchu v historickém centru Istanbulu zemřelo nejméně 10 lidí. - Reuters
Video se připravuje ...

Výbuch otřásl turisty hojně navštěvovaným náměstím Sultanahmet na evropské straně města, v jehož blízkosti stojí Modrá mešita a byzantský chrám Boží moudrosti, známý také jako Hagia Sofia.

Více než 10 mrtvých a přes 15 zraněných, to je prvotní bilance úterního výbuchu v centru Istanbulu. Více než 10 mrtvých a přes 15 zraněných, to je prvotní bilance úterního výbuchu v centru Istanbulu. | Google/Wikipedie - Jarmila Hluchá

Podle serveru listu Daily Sabah exploze nastala poblíž tramvajové stanice u Theodosiova obelisku. „Slyšeli jsme výbuch a vyběhli ven. Tam jsme viděli kusy těl,“ prozradila žena, která pracuje v blízkém obchodě.

Dle svědků šlo o sebevražedný útok teroristy, který se odpálil ve skupince turistů. „Bylo těžké říci, jestli jsou mrtví, nebo zranění. Výbuch otřásl budovami,“ popsal děsivou scénu svěděk Erdem Koroglu.

Svědci a policie uvedli, že na místě leží rozmetané kusy těl. Turecká policie oblast uzavřela, na místě jsou hasičské vozy a pyrotechnici.

Podle britského listu Guardian turecké úřady mezitím vyhlásily zákaz informování veřejnosti o sebevražedném útoku, média ovšem nařízení nerespektují a považují ho za kontraproduktivní.

Nad oblastí krouží policejní vrtulníky a turisté se prý vyhýbají jinak populárním místům, jako je například tzv. Velký bazar.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže je nyní v Istanbulu asi 200 Čechů, polovina z cestovních kanceláří. Mezi českými návštěvníky města jsou podle něj často lidé, kteří Istanbul využijí k přestupu na leteckých linkách do Asie. Cestovní kanceláře se nyní snaží své klienty kontaktovat.

Český generální konzulát v Istanbulu zjišťuje podrobnosti k události. Situaci komplikuje embargo tureckých úřadů na poskytování informací o výbuchu. Státní příslušnost mrtvých a zraněných nebyla zatím oficiálně oznámena.

Byl to ISIS!

Na sociálních sítích se mezitím objevilo foto, které údajně zachycuje moment exploze. Pravost snímku se zatím ale nepodařilo potvrdit.

K útoku se přihlásili radikálové z Islámského státu. Vicepremiér Numan Kurtulmuş uvedl, že útočil 28letý syrský občan, který do země přicestoval patrně nedávno.

Někteří obchodníci již projevují obavy, že teroristický útok negativně ovlivní turistický průmysl. „Tohle je fakt špatná zpráva, situace byla už tak špatná a nyní to bude pro turismus ještě horší,“ prozradil britským médiím prodavač z obchodu se šperky.

Jste na dovolené nebo pracovně v Istanbulu? Byli jste sami poblíž místa výbuchu? Ozvěte se nám na mail tip@blesk.cz.

Vicnezprace ( 28. prosince 2016 15:23 )

http://www.vicnezprace.cz/2016/12/28/marta-marinova-z-divadle-sklep-kritila-jazzove-cd/

tgbg ( 12. ledna 2016 20:28 )

Atentátník byl Syřan. Asadova prodloužená ruka. Řízená ovšem z Ruska. Turci musí být potrestáni za sestřel letadla.

bara ( 12. ledna 2016 17:13 )

 asi toto víte, ale přesné znění, tak, jak to je v lisanb. smlouvě, vám možná uniklo, tak čtěte... * Vláda lhala...čtěte, jak to doopravdy bylo... Podle ní se tak zároveň ukázalo to, že česká vláda v otázce kvót kvůli migrační politice věděla, že bude přehlasována, dopředu s tím počítala a byla s tím smířena. „Odmítala jít do sporu se zbytkem EU, a to přestože možnost zabránit kvótám existovala. Tato možnost je skryta v jednom odstavci Lisabonské smlouvy. Nicméně podle tvrzení znalců mezinárodního práva článek 3 Protokolu č. 36 Lisabonské smlouvy umožňuje členským zemím vyžádat si až do konce března 2017 hlasování takzvaně postaru, při němž hlas České republiky by byl v otázce kvót nepřehlasovatelný. Tedy kdybychom jako země skutečně kvóty nechtěli, mohli jsme jim zabránit. My jsme ale kvóty chtěli – přesněji řečeno, naše politická reprezentace je chtěla – a vědomě jim nezabránila, ačkoliv veřejně tvrdila pravý opak

vvogh.t ( 12. ledna 2016 14:41 )

německý lid je stádního typu a ten se proti kancléřce nepostaví, oslíku

harmonie ( 12. ledna 2016 13:54 )

Nedávno končila IV série velkolepé století. Dost mord, ale podle skutečností dění za sultána Sulejmana. Převažovali kulisy, ale ve věrné podobě.

Zobrazit celou diskusi