Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Časovaná bomba, nebo sebevrah? Pád ruského letadla dál obestírá záhada

Autor: mb - 
19. listopadu 2015
20:52

Dvě rozdílené teorie o typu bomby, která zničila ruské letadlo nad Egyptem, přinesla americká a ruská média. Podle ruských médií šlo o stejný typ časované bomby, kterým teroristé zaútočili na obytné domy v Rusku v roce 1999. Americká CNN ale uvedla, že na palubě byl terorista – sebevrah.

„Bezpečnostní expert nám prozradil, že tento typ bomby by musel odpálit sebevražedný útočník. Někdo by zkrátka musel bombu odjistit na palubě letadla,“ tvrdí CNN s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Fotografii údajné bomby zveřejnili islamisté sami ve svém propagandistickém časopise Dabiq.

„Je třeba si uvědomit, že s jistotou nevíme, že tato bomba opravdu způsobila pád letadla. Je také dost dobře možné, že se islamisté snaží vyšetřovatele zmást,“ varuje dále CNN.

Žádný sebevrah, ale časovaná bomba

Jenže ruská média přišla s úplně jiným tvrzením a taktéž se odvolávají na bezpečnostní experty.

„Konstrukce časované bomby se v mnohém podobala bombám, které použili teroristé v roce 1999, když zaútočili na obytné domy v Moskvě. Rozdíl byl pouze v síle nálože, a že dnešní teroristé místo hodinek použili integrovaný obvod o velikosti drobné mince. Vyšetřovatelé předpokládají, že bombu do letadla umístil některý ze zaměstnanců letiště Šarm aš-Šajch,“ píše server RT.

Islamisté v roce 1999 vyhodili v několika ruských městech do povětří paneláky, při útocích zemřely stovky lidí a tisíce jich bylo zraněno. Teroristické útoky vedly k zahájení tzv. Druhé čečenské války.

Koncem října se nad Egyptem zřítil ruský letoun Airbus A321, katastrofu nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Původně se spekulovalo i o závadě motorů či sestřelení letadla raketou z protivzdušné obrany, ale vyšetřovatelé nyní dospěli k názoru, že šlo zřejmě o bombu umístěnou na palubě letadla. K útoku se pár dní po tragédii přihlásil Islámský stát.

rudne ( 26. prosince 2015 22:11 )

Promluvil "expert" na výbušniny. 100 gramů TNTpřerazí kolejnici....

Zobrazit celou diskusi