Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Gang pašoval kokain z Argentiny jako potravinovou pomoc

Kokain
Kokain  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
24. září 2015
08:13

Jihoameričtí pašeráci drog přišli na nový způsob, jak dostat kokain přes Atlantik. Argentinská policie o víkendu zadržela desítky kilogramů kokainu, který byl ukryt na zrnkách rýže označené jako potravinová pomoc OSN. Mířila do africké Guiney-Bissau, odkud měla putovat do Evropy, napsal ve středu argentinský deník La Nación.

Policie zadržela 12 členů gangu, který se kontraband pokusil dostat přes hranice. Mezi zadrženými byli i dva bývalí kolumbijští policisté, kteří byli zadrženi spolu se sedmi krajany a třemi Argentinci včetně jednoho veřejně známého advokáta.

Podle policie ukryli zhruba 30 kilo kokainu v padesátikilovém balíku označeném jako rýže. Podařilo se jim vynalézavě "napustit" drogu přímo na rýžová zrnka. Podle šéfa vyšetřovatelů Guillerma Gonzálese namáčeli rýži ve vodě smíchané s kokainem.

Když se pak voda odpařila, kokain zůstal stěží viditelně přichycen na rýži. "Je to nová metoda. Poprvé jsme se setkali s takto sofistikovanou technologií," řekl Gonzáles agentuře Reuters.

Ten měl putovat v rámci humanitárního nákladu přes Brazílii do zmíněné africké země, odkud se měl patrně v jiné kamufláži dostat do Evropy. Ta je vedle Spojených států nejčastějším cílem kokainu z jihoamerických zemí.

Argentina je v poslední době stále častěji tranzitní zemí, přes níž se z hlavních producentských států – Peru, Kolumbie a Bolívie – dostává droga do Evropy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi