Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Novodobý Schindler: Z rukou islamistů zachraňuje týrané sexuální otrokyně

Autor: mb - 
27. srpna 2015
19:28

Kanadský podnikatel Steve Maman zachraňuje křesťanské a jezídské ženy ze zajetí Islámského státu. Na internetu vybírá peníze, které pak předává únoscům. Údajně již zachránil přes 100 žen a dětí. Kritici ale tvrdí, že tak podporuje výnosný byznys teroristů, kteří unášejí lidi kvůli tučnému výkupnému.

„Co mě motivuje? To je jednoduché. Jsem Žid, svět čekal šest let, než nám pomohl. Jezídské a křesťanské ženy trpí v otroctví celé měsíce a já si řekl, že musím něco udělat pro jejich záchranu,“ říká Maman, který se narodil v Maroku, ale vyrostl již v Kanadě. Média ho již překřtila na „židovského Schindlera“.

Vzpurné ženy upalují

Podle údajů OSN má Islámský stát v zajetí několik tisíc sexuálních otrokyň. „Ženy, zvláště mladé ženy, vždy znásilní. Ne jednou, ale několikrát. Pak si je navzájem prodávají… Mlátí je, drží v klecích. Těm ženám, které odmítnou určité sexuální praktiky, pak hrozí upálením,“ říká znechuceně Maman.

Průměrná cena sexuální otrokyně je pro stoupence IS pouhých 165 dolarů (4000 korun). Po rodinách dívek však členové z IS požadují jeden až tři tisíce dolarů (24–72 tisíc korun). V případě cizinců může cena výkupného dosáhnout až 10 milionů dolarů (zhruba 241 milionů korun).

Chvályhodný čin?

Kritici ovšem tvrdí, že takto Maman jen sponzoruje teroristy: „Rozhodně nechci kritizovat lidi, kteří platí výkupné za otroky. Ale vadí mi princip výkupného. To jen podporuje teroristy, aby pokračovali ve svých barbarských činech,“ domnívá se expert na terorismus Max Abrams.

Dokonce se objevily pochybnosti, jestli se nejedná o podvod. „Tvrdil, že za 80 tisíc dolarů (1,9 milionu korun) zachránil 102 žen a dětí. Zdá se mi podezřelé, že za tak malou sumu zachránil tolik lidí,“ říká jediná jezídská žena v iráckém parlamentu Vian Dakhil (44).

Stránka Mamana, kde vybíral finanční prostředky na záchranu sexuálních otrokyň, mezitím přestala fungovat. Kanadské feministky si postěžovaly, že placení výkupného podporuje znásilňování žen v Iráku, a administrátor stránky Gofundme.com Mamanovu výzvu proto odstranil.

Nezmar Maman

Kanadský podnikatel veškerou kritiku odmítá. S feministickou organizací se soudí a na penězích mu prý nezáleží. „Vybíráme peníze, pak kontaktujeme naše spojky v Iráku. Ti pak pro změnu kontaktují lidi v Islámském státě. Islámský stát má nyní hodnotu 4 miliard dolarů (zhruba 96 miliard korun). Myslíte, že hraje nějakou roli, jestli bude mít 4 miliardy a 2 tisíce dolarů? Hlavní je záchrana lidí, Schindler taky platil nacistům,“ říká Steve Maman.

vrana-vrana ( 29. srpna 2015 06:26 )

100 %

marlen52 ( 27. srpna 2015 22:46 )

mám z nich husí kůži.bohužel v Evropě už jsou

tendertouch ( 27. srpna 2015 21:39 )

Tuhle mentalitu absolutne zlikvidovat. A hlavne nepripustit rozsireni v Evrope.

Zobrazit celou diskusi