Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Lev zaútočil na turisty, průvodce ho zastavil vlastním tělem. V parku lva Cecila

Pracovníka národního parku Quinna Swalese zabil lev
Pracovníka národního parku Quinna Swalese zabil lev  (Autor: Facebook)
Autor: ČTK - 
27. srpna 2015
02:43

V zimbabwské přírodní rezervaci napadl lev skupinu turistů a zabil místního průvodce, který jim přispěchal na pomoc. Incident se odehrál ve stejném parku, v němž žil v poslední době asi nejslavnější africký lev Cecil. Toho na počátku července zabil Američan Walter James Palmer, za což si vysloužil vlnu kritiky.

"Quinn nemohl kvůli rychlosti, s jakou se útok odehrál, vystřelit a útok na svou skupinu zastavil doslova vlastním tělem," uvedl zástupce národního parku Hwange. Čtyřicetiletý průvodce Quinn Swales podlehl svým zraněním na místě. O osudu lva jménem Nxaha, kterého turisté překvapili v okamžiku, kdy žral ulovenou kořist, rozhodne zimbabwská správa národních parků po skončení vyšetřování případu.

Lví samec je stejně jako kdysi proslulý Cecil součástí výzkumného projektu oxfordské univerzity a na krku nosí obojek s GPS údaji. Správa parku tedy přesně ví, kde se právě nachází. "Vydat se po stopách těchto zvířat pěšky do jejich přirozeného prostředí vypadá jako zábava, je to ale nebezpečné, velmi nebezpečné," uvedla mluvčí zimbabwské policie Charity Charambová.

Lvi prý v minulosti napadli i vesničany žijící v okolí rezervace Hwange. Člen zimbabwské asociace turistického ruchu Trevor Lane ale ubezpečuje, že se nejedná o tak velké riziko, jak se může na první pohled zdát. "Není to tak, že by se tyhle útoky odehrávaly denně," uvedl.

Některá média o nešťastné události píší s jistou dávkou ironie jako o odplatě lvů za smrt Cecila. Třináctiletého lva v červenci zabil na okraji rezervace Hwange Američan Palmer. Zimbabwe už USA požádalo o jeho vydání, obvinilo také oba jeho průvodce. Ve Spojených státech podepsaly tisíce lidí petici vyzývající k tomu, aby byl Palmer do africké země k trestnímu stíhání vydán.

Pozornost médií vyvolal útok lva na člověka naposledy v červnu. Tehdy zaplatila svým životem za nedodržování bezpečnostních opatření při návštěvě jihoafrického safari 22letá americká turistka.

pepen ( 27. srpna 2015 07:18 )

Nemají lézt do jejich teritoria-co očekávali!!!!Že snad lev je pozdraví a přivítá je!!!Každý kretén který jim leze do cesty,musí počítat s tím nejhorším-je to šelma !!!!!

Zobrazit celou diskusi