Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkel počtvrté kancléřkou? Začala prý vyjednávat o kandidatuře

Angela Merkel chce dál vést Německo
Angela Merkel chce dál vést Německo  (Autor: Reprofoto Youtube, ČTK)
Autor: ČTK, bru - 
1. srpna 2015
10:56

Angela Merkelová by prý počtvrté chtěla být německou kancléřkou. Za dva roky se tak prý znovu bude ucházet o nejvyšší vládní post. V čele německé vlády je už od listopadu 2005. Déle než Merkelová zastávali v poválečné historii úřad německého kancléře pouze Helmut Kohl a Konrad Adenauer.

Merkelová v minulosti uváděla, že oficiálně oznámí rozhodnutí o případné další kandidatuře do kancléřského úřadu teprve počátkem roku 2016. Podle informací serveru Spiegel Online však už nyní začala projednávat s generálním tajemníkem CDU Peterem Tauberem volební strategii strany, která byla v posledních dvou volbách založena právě na její osobě.

CDU jedná o volební strategii pro rok 2017 také se svou bavorskou sesterskou Křesťanskosociální unií (CSU). Šéf CSU Horst Seehofer podle stranických zdrojů usiluje o to, aby si konzervativci dali za cíl získat absolutní většinu ve Spolkovém sněmu. V posledních volbách před dvěma roky k ní unii CDU/CSU chybělo pět poslaneckých křesel. Merkelová je však údajně k takovému cíli skeptická.

Déle než Merkelová zastávali v poválečné historii úřad německého kancléře pouze Helmut Kohl a Konrad Adenauer, oba byli stejně jako současná kancléřka členy CDU. Pokud by Merkelová volby za dva roky vyhrála, mohla by se vyrovnat svému politickému učiteli Kohlovi, který stál v čele německé vlády rekordních 16 let. Podle Spiegel Online však není jisté, zda bude chtít jednašedesátiletá Merkelová zůstat v kancléřském úřadu celé příští volební období.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vlasta1 ( 3. dubna 2017 16:13 )

Je až neuvěřitelné jak Němci dokázali zdegenerovat a budou ji znova volit.

joudajoudovy ( 19. října 2015 10:43 )

kazda hvezda jednou zhasne.... je cas, aby se nemci vzepreli proti poslusnosti a radu. byvaly dederoni to jiz pochopili a s prichodem uprchliku, tam bude jeste veselo.

jana999 ( 1. srpna 2015 12:14 )

myslím, že jí ta uprchlická politika zlomí vaz

Zobrazit celou diskusi