Kráčel pískem od okraje pláže, od jednoho lehátka k druhému, a kalašnikovem střílel turisty. Pláže dvou hotelů v tuniském centru turistů Sousse zkrápěla krev. Další na smrt vyděšení, hlavně němečtí a britští turisté, se mezitím zabarikádovali v pokojích.

Ve chvíli, kdy šokovaný svět sledoval útok islamisty ve Francii, přišel masakr v turistickém ráji. Po střelbě osamělého atentátníka zůstalo ležet na plážích před hotely Bellevue a Royal Kenz Sousse 37 těl hlavně turistů. "Útočník začal střílet a měl u sebe granáty. Kalašnikov schovával za slunečníkem, který měl v ruce," popisuje Jenayah, místní podnikatel. Další více než tři desítky lidí šílenec zranil.

Češi mezi oběťmi patrně nejsou. "Právě jsme v Tunisku, je to hrozné, slyšeli jsme dva výbuchy a všude jsou policajti. Nikdo nic neví, nikdo nic nikomu neřekne, jen máme pokyn, že nemáme chodit z hotelu," vzkazoval přes TN.cz Čech Martin.

Ve městě bylo v době útoku kolem 1000 Čechů. A další byli na cestě... "Nechce se nám tam, ale na jednu stranu jsme nedostali žádné vyjádření od našeho státu, že je tam nebezpečno a že tam jet nemůžeme a že nám vrátí peníze," řekla Blesku na pražském letišti před odletem Nikola Plicková.

Šel bránit snoubenku vlastním tělem

V Sousse zavládl chaos. Za velkého hrdinu mezi britskými turisty byl označen Matthew James (30) z Cardiffu, který je na dovolené se svou snoubenkou Saerou Wilson (26). Spolu se opalovali na lehátkách, když začala střelba. Matthew nezaváhal ani chviličku a svým tělem zaštítil svou vyvolenou před kulkami. Nyní je v nemocnici se čtyřmi průstřely žaludku. Poslední slova, která od něj Saera slyšela, byla: „Běž a řekni našim dětem, že je tatínek miluje!“

"Zasáhla ho kulka, která patřila mně," uvedla žena v rozhovoru s BBC. "Byl to nejodvážnější čin, jaký jsem kdy zažila. Musela jsem ho ale nechat na místě pod lehátkem, protože střelba neustále pokračovala," pokračovala. "Všude vládl chaos, těla plavala v hotelovém bazénu, který byl plný krve," dodala Saera.

Popadla jsem syny a utíkali jsme pryč

Když se v jednom z hotelů ozvala střelba, Irka Elizabeth O’Brien popadla své dva syny a utíkala se s nimi schovat. „Nejdřív jsem myslela, že je to ohňostroj, a pak jsem viděla, jak lidé prchají. Uvědomila jsem si, že je to střelba. Číšníci a ochranka začali volat »utíkejte, utíkejte«,“ vzpomíná turistka z Dublinu.

„Byli jsme na pláži, moji synové se zrovna v moři koupali. Bylo kolem 12. hodiny v poledne, když jsem tak 500 metrů od sebe uviděla, jak lidé zděšeně běží ke mně. Můj Bože, to zní jako střelba! Popadla jsem děti, věci a utíkali jsme k hotelu. Schovali jsme se do našeho pokoje, kde jsme se cítili jako v pasti,“ popsala chvíle plné strachu O’Brien.

Tváří v tvář útočníkovi se ocitl 22letý Brit Tom Richards. Atentátník prý přímo před jeho očima v hotelu střelil dva lidi do hlavy. "Podíval se přímo na mě, myslel jsem, že jsem mrtvý," uvedl Richards, kterého však rána minula a zranila jeho vedle stojící matku. Rychle se prý pak ukryli na toaletě, kde Richards ošetřoval kromě své matky i další mladou ženu, jež se tu s těžkým poraněním rovněž ukrývala. Na toaletách zůstali schovaní do příchodu tuniských bezpečnostních složek.

 
10:53
27. 6. 2015

Tunisko nyní bude muset podle premiéra Sída přijmout "bolestivá, ale nutná" bezpečnostní opatření. Prvním z nich podle něj bude povolání záložníků do aktivní služby, kteří budou hlídkovat po celé zemi. "Žádná země není v bezpečí před terorismem. Potřebujeme globální strategii pro všechny demokratické země," dodal.

 
27. 6. 2015

Řada turistů z postižené oblasti opustila podle Tunisko už v noci na dnešek. Několik cestovních kanceláří zajistilo pro zájemce o dřívější odlet speciální lety.

 
10:14
27. 6. 2015

Británie v souvislosti s útoky v Tunisku, Francii a Kuvajtu posílila bezpečnostní opatření, především na velkých veřejných akcích. Britské policii se podle listu The Guardian dokonce prý podařilo zmařit chystaný útok na dnešní přehlídku u příležitosti Dne ozbrojených sil!

 
10:03
27. 6. 2015

Britská ambasáda podle BBC už na místo tragédie vyslala krizový tým. "Všichni britští občané v těchto hotelech nebo jejich blízkosti by měli zůstat uvnitř a kontaktovat svého delegáta a ministerstvo zahraničí," uvedlo ministerstvo.

 
09:49
27. 6. 2015

Většina obětí jsou Britové, uvedl tuniský premiér Habíb Síd. Mezi mrtvými turisty jsou prý i Němci, Belgičané a Francouzi. Počty obětí jednotlivých národností předseda vlády ale neupřesnil.

 
09:45
27. 6. 2015

Tuniské ministerstvo zdravotnictví podle serveru BBC uvedlo, že počet obětí útoku stoupl na minimálně 39 osob, dalších 36 lidí utrpělo zranění.

 
09:30
27. 6. 2015

K zodpovědnosti za teroristický útok se v prohlášení na twitterovém účtu přihlásila organizace Islámský stát (IS).

Kompletní online

Další zpovědi z místa masakru

David Schofield, britský turista: "Slyšeli jsme hlasité výbuchy... Lidé utíkali kolem hotelu. Nikdo nám neřekl, co se děje." 

Susan Rifkinds, britská turistka: "Znělo to jako střelba z automatické zbraně. O chvilku později následovala exploze."

Turisté opouštějící po masakru tuniské Sousse
Autor: INT, Twitter

Zaměstnanec hotelu: "Útočník začal pálit z kalašnikova na turisty i Tunisany přímo na hotelové pláži. Byl to mladý kluk oblečený v šortkách, vypadal jako ostatní turisté."

Mohamed Ali Arou, mluvčí tuniského ministerstva vnitra: "Terorista se dostal do hotelových budov zadním vchodem a začal střílet na hosty uvnitř, a to na cizince i Tunisany."

Na sociálních sítích se brzy objevila vedle děsivých záběrů z tuniské pláže také videa hostů, kteří se zabarikádovali na svých hotelových pokojích.

Islamisté varovali, že zaútočí

Mrazivé přitom je vedle líčení svědků i to, že islamisté již dříve varovali, že na Sousse skutečně zaútočí. Řádění atentátníka trvalo asi 30 minut. Na svém těle měl rovněž připevněnou výbušninu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj. Některé z obětí zemřely přímo na plážových lehátkách. Mezi oběťmi jsou zejména turisté z Británie, Německa a Belgie. A údajně také z Ukrajiny.

Tunisko je v pohotovosti od březnového atentátu na muzeum Bárdá v tuniské metropoli. Zahynulo při něm 22 lidí, z nichž většina byli turisté.

2365128:full:true:true

Fotogalerie
16 fotografií