Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Inspirace nebo krádež? Módní firma Dior okopírovala rumunské národní kroje

Autor: jh - 
7. července 2018
07:00

Oblast Bihor je malý kus země u rumunských hranic s Maďarskem. Je to místo, kde tradice stále přežívají, včetně vkusného a krásného tradičního oblečení. Firma Dior si však zřejmě myslela, že místní ještě žijí ve středověku a nevšimnou si, když jejich kroje téměř do puntíku přesně okopírují pro svou nejnovější kolekci. Obyvatelé Bihoru se však nedali a spustili originální kampaň.

Podobnost se nedá zapřít. Navíc není nic neobvyklého, že módní giganti "kradou" návrhy tradičních krojů různých kultur. Jelikož na ně neexistuje žádný patent, je to zcela legální a výrobcům tradičního oblečení nezaplatí ani halíř.

Jeden kus takového oblečení pak stojí až 30 000 euro (tj. 780 900 Kč), což je mnohem více, než za kolik by vám v podstatě stejný kroj ušiliyšvadleny z Bihoru. Ty by díky prodeji navíc dokázali udržet tradici svých předků naživu. Dior se však neráčil Bihor označit ani za zdroj inspirace.

Rumunský módní časopis Beau Monde se rozhodl proti neprávu zakročit. Odstartoval vlastní kampaň s názvem Bihor Couture, kde propaguje prodej originálních bihorských krojů. Všechny zisky pak poputují přímo k výrobcům z Bihoru.

Video: Příběh Bihor Couture

Video  Příběh Bihor Couture  - youtube.com
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi