Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda kývla na přednostní odkup léku proti prasečí chřipce

Archív
Archív  (Autor: Archív)
Autor: ČTK, brum - 
5. května 2009
22:37

Vláda v pondělí schválila nabídku jednoho z výrobců připravované vakcíny proti prasečí chřipce na přednostní odkup 12 milionů dávek této vakcíny.

Oznámil to dnes zpravodajský server iDnes.cz s tím, že vláda nabídku schválila jednomyslně. Vakcínu má podle něj dodat americká farmaceutická firma Baxter, který má svou pobočku v obci Bohumil u Kostelce nad Černými lesy.

Zároveň v úterý večer přišla zpráva, že Spojené státy oznámily druhou oběť  prasečí chřipky. Agentura Reuters s odvoláním na místní úřady informovala, že na onemocnění tento týden zemřela žena v Texasu.

Návrh, aby Česko uzavřelo kupní smlouvu, přednesla ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS). Kabinet nabídku projednal v takzvaném vyhrazeném režimu, tedy bez oficiálního zveřejnění výsledku. Kabinet nakonec nabídku schválil i s rizikem, že vakcíny nakonec nebudou využity. Jen za rezervační poplatek bude muset firmě po dobu pěti let platit 300 milionů korun, uvedl server s odvoláním na svůj nejmenovaný vládní zdroj.

"Je sebevražedné to neodsouhlasit. Je to ročně jeden třicetikorunový poplatek na občana," uvedl podle serveru při jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Kabinet údajně zvolil firmu Baxter bez výběrového řízení s odůvodněním, že pouze tato společnost dovede vakcínu vyrobit do třech měsíců. Jiné farmaceutické společnosti by potřebovaly dvojnásobnou dobu, argumentoval podle zdroje před ministry hlavní hygienik Michael Vít.

Stejná firma se podle serveru ještě v únoru snažila ututlat, že do Česka poslala ze své rakouské pobočky léky kontaminované virem ptačí chřipky. Proti tomu se ale mediální zástupkyně firmy Jana Čechová ohradila. "Nešlo o léky kontaminované virem ptačí chřipky, ale o materiál určený pro testovací účely v prostředí výzkumných laboratoří. Tento materiál nebyl určen ani pro výrobu produktů, ani pro použití u lidí," řekla ČTK.

Vakcína proti prasečí chřipce zatím k dispozici není. Světová zdravotnická organizace (WHO) eviduje zatím 1490 potvrzených případů nákazy člověka touto nemocí, kterou provázejí obavy z pandemie. Prasečí chřipce prokazatelně podlehlo 30 lidí - jedno z těchto úmrtí bylo zaznamenáno v USA a všechna zbývající v Mexiku, které je považováno za ohnisko nákazy. V Evropě je 107 nakažených, a to v 11 státech. Česko mezi nimi zatím není.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi