Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Švédsko ruší vojenské kontakty s Ruskem

Válka v Gruzii
Válka v Gruzii  (Autor: AFP)
Autor: ČTK - 
18. srpna 2008
19:40

Švédsko přerušilo na neurčito své vojenské kontakty s Ruskem. Ve Stockholmu o tom v pondělí rozhodla švédská vláda v reakci na ruskou invazi do Gruzie.

Švédsko tak svým krokem například ruší plánovanou návštěvu zástupců ruského vojenského námořnictva, kteří měli na sever Evropy přicestovat začátkem září.

Rozhodnutí oznámil švédský premiér Fredrik Reinfeldt s tím, že odvolána bude "celá řada návštěv a výměn na vysoké úrovni ve vojenské oblasti". Švédské rozhodnutí není podle Reinfeldta časově omezeno a platí až do odvolání.

Podle Švédů musí Rusko "ukončit činnost, která destabilizuje Gruzii, například ničení infrastruktury nebo blokádu významných komunikací". Plán na příměří musí být uveden v platnost rychle a v celém rozsahu. Ruská armáda se podle švédského požadavku také musí stáhnout zpět do pozic z doby "před zahájením nepřátelských akcí".

Humanitární pomoci musí být umožněno, aby se dostala až k těm, jimž je určena. Invaze ruské armády do Gruzie je označena jako "neakceptovatelný zločin proti mezinárodnímu právu".

S rozhodnutím koaliční vlády pravého středu se podle agentury TT plně ztotožňuje i sociálnědemokratická opozice.

(O stresu, jaký prožívá prezident Gruzie, čtěte zde!)

Video se připravuje ...
Další videa