Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Konflikt v Gruzii: Klaus se postavil za Rusko

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, bar - 
19. srpna 2008
05:00

Zatímco doposud vinila ČR z rozpoutání kavkazského konfliktu Rusko, prezident Václav Klaus z něj nařkl Gruzii. Je zřejmé, že jde zas proti všem.

Zatímco doposud vinila ČR z rozpoutání kavkazského konfliktu Rusko, prezident Václav Klaus z něj nařkl Gruzii. "V zodpovědnosti za vyvolání války je role gruzínského prezidenta neoddiskutovatelná a evidentně fatální," uvedl pro MF Dnes.

Svým postojem tak Klaus udělal těžkou hlavu vládě. Premiér Mirek Topolánek totiž už po vypuknutí bojů prohlásil, že vidí paralelu mezi vpádem ruských vojáků do Osetie a invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

"Je škoda, že se prezident před svým vyjádřením neporadí," posteskl si pak včera ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Klaus podle něj zcela opomenul odpovědnost Moskvy ve válce. Ta zatím rozhodně nekončí. Rusko sice hlásilo, že se jeho vojáci stahují, Gruzie ale tato tvrzení opět vyvrátila.

Rusko prý už umístilo v Jižní Osetii několik raket krátkého doletu typu SS-21, které by mohly ohrožovat Tbilisi. Prezident Dmitrij Medveděv navíc pohrozil: "Rusko rozdrtí jakýkoli další pokus o agresi vůči ruským občanům."

(Gruzínskému prezidentovi je pěkně horko. Čtěte zde!)

Video se připravuje ...
Další videa