Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Migranty do Česka pustit nemůžeme.“ Babiš svolává bezpečnostní radu, summit vynechá

Autor: ČTK, simao - 
21. června 2018
22:50

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek večer oznámil, že na pátek svolává mimořádnou bezpečnostní radu státu. A to kvůli migrační hrozbě, které prý Česko čelí v souvislosti s možným vracením migrantů na hranice Německa a následnámi opatřeními Rakouska, což by zasáhlo právě nás. „My je nemůžeme k nám pustit,“ bouřil Babiš u Jaromíra Soukupa na TV Barrandov. Na nedělní minisummit o migraci však do Bruselu nepojede. V pátek ráno sice nejdřív říkal, že ano, ale jeho názor změnila schůzka s lídry V4.

Německou politiku zasáhl spor spojenců - Angely Merkelové (CDU) a ministra vnitra Horsta Seehofera (CSU). S obavami k němu hledí i Češi. Seehofer přišel s migračním plánem na vracení běženců, kteří už byli registrováni v jiném státu EU, ve Švýcarsku nebo v Norsku, na německé hranice.

 

Seehofer a další politici z CSU nechtějí čekat a některé migranty chtějí odmítat přímo na hranici. Merkelová se obává, že by to spustilo dominový efekt. „Pokud Seehofer tady zavře hranici a samozřejmě Rakousko tady bude reagovat, tak co se stane?“ bouřil ve čtvrtek večer na TV Barrandov Andrej Babiš a na pátek kvůli tomu svolal na 12:30 „speciální zasedání bezpečnostní rady státu“.

Babiš: Nemůžeme je k nám pustit 

 

Podle Babiše je třeba se připravit na situaci, že by Němci vraceli migranty i na českou hranici. „Protože pokud by to nastalo, my musíme bránit naší hranici (...) My si nemůžeme dovolit, kdyby nastala taková situace – a já doufám, že nenastane – že by zkrátka ti migranti přišli k nám. My je nemůžeme k nám pustit,“ říkal Babiš Jaromíru Soukupov

 

Kvůli řešení migrační otázky se přitom v neděli v Bruselu uskuteční minisummit, na který však Babiš nevyrazí. Domluvil se tak dnes v Budapešti s dalšími lídry V4. „Paní Merkelová jede do Bruselu, aby přesvědčila ty země, aby řešily migraci asi na hranici jižní Evropy. Konečně. Má zpoždění. Čtyři roky má zpoždění,“ hřímal dál Babiš u Soukupa. 

 

Pospíšil: Babiš radši bude sedět doma a křičet

 

Podle Babiše byl summit svolán neregulérně a právě na základě rozporů v Německu. A tak žádný z premiérů visegrádské čtyřky do Bruselu na summit některých zemí EU o migraci poněkud demonstrativně nevyrazí.

 

 

Babiš za to čelí již i kritice opozice. „Považuji za velikou chybu, že Andrej Babiš nepojede na nedělní summit evropských států k migraci. Sám říká, že chce migrační krizi aktivně řešit, ale když má příležitost, tak raději zůstane doma a bude křičet a kritizovat, než aby jel hledat řešení přijatelné i pro ČR,“ vytkl premiérovi předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

 

Český premiér: Do Bruselu pojedu. Nepojedu

 

Babiš ještě v pátek ráno před odletem tvrdil, že by na summit jet mohl. „Pozvání bylo otevřené pro všechny,“ zdůraznil. Po rozhovoru s premiéry V4 ale změnil názor. „Jsem solidární s kolegy,“ zdůvodnil změnu názoru. Premiéři V4 by dle něj ostatně s předpokládanými závěry schůzky stejně nesouhlasili.

 

Na rozdíl od předsedů vlád Česka, Maďarska, Polska a Slovenska však do Bruselu vyrazí rakouský kancléř Sebastian Kurz. Podle Babiše si dnes Kurz vyslechl názor Česka, Maďarska, Polska a Slovenska „a určitě ho tam bude prezentovat“.

 

Rakousko má podle premiéra totiž na řešení migrace stejný názor jako visegrádská čtyřka. Babiš dnes řekl, že rakouský kancléř na schůzce v Budapešti se svými protějšky z V4 avizoval, že pokud by Německo začalo vracet některé migranty od svých hranic, Rakousko by postupovalo stejně.

 

Italský premiér na rozdíl od Babiše dorazí

 

Nedělní schůzka v Bruselu má sjednotit pozice před summitem EU, který se koná koncem příštího týdne. Zúčastní se jí nakonec i italský premiér Giuseppe Conte, který se tak rozhodl po telefonátu s německou kancléřkou Merkelovou. Podle dřívějších informací byla účast Conteho na minisummitu nejistá, protože Itálii se nelíbí návrh na vracení migrantů v rámci EU do první země, kterou se běženci do Unie dostali. Tou je v posledních dvou letech zejména Itálie.

 

Conte dnes na sociální síti Facebook napsal, že mu Merkelová volala, protože se podle něj obávala, že se italský premiér nedělní schůzky nezúčastní. „Kancléřka mi objasnila, že šlo o nedorozumění,“ uvedl Conte s tím, že návrh, o němž se hovořilo ve středu, není aktuální. Dodal, že Itálie v Bruselu v neděli předloží svůj návrh na řešení migrace. Pro Itálii je však nemyslitelné, aby musela zpět přijmout i migranty, kteří odešli do dalších zemí EU.

 

„Nedělní schůzka neskončí písemným závěrečným prohlášením, ale jen seznamem bodů, které budou probírány na příštím summitu EU,“ uvedl Conte. „Nikdo by si neměl myslet, že nebudou brát v úvahu naše stanoviska,“ dodal. Nedělní schůzky k migraci se mají zúčastnit mimo jiné zástupci Německa, Nizozemska, Rakouska, Španělska, Francie, Řecka, Bulharska a Malty.

 

Nesmí vyplout žádný člun, vyzývá Babiš

 

Andrej Babiš jako příklad závěrů, se kterými by státy V4 nesouhlasily, uvedl dnes mj. posilování pohraniční agentury EU Frontex. To by podle něj nemělo spočívat jen v navyšování počtu pracovníků, ale i ve změně kompetencí. „Přece není možné dávat Frontexu stovky milionů eur jen proto, že dělá statistiku ilegálních migrantů, místo toho, aby bojovali proti pašerákům,“ řekl Babiš.

 

 

Potřeba je podle něj nyní na severu Afriky zřídit střediska pro migranty, která by EU financovala a v nichž by jim zajišťovala bezpečnost. „Je potřeba zřídit skutečně nějaké tábory mimo Evropu, na území Tunisu nebo Libye... Tam by měla Evropa investovat peníze,“ řekl předseda vlády. „Je potřeba pomoci těm lidem mimo Evropu a řešit to mimo Evropu,“ dodal.

 

Svůj pohled na migrační krizi pak rozvinul dále u Soukupa. Migrantů, kteří nedostali azyl, je podle Babiše 1,5 milionu v Evropě, z toho půl milionu v Německu. „K nám nechodí a my uděláme všechno proto, aby k nám nechodili,“ ujišťoval Babiš, podle kterého zároveň na Středozemní moře již „nesmí vyplout žádný člun“. „Pašerácká mafie na tom vydělala 5,7 miliardy euro podle Europolu 2016. Takže je potřeba je zastavit, zřídit ty hotspoty mimo Evropu,“ apeloval Babiš.

 

Opatření ohledně vracení migrantů na německé hranice neschvaluje. „Jinak přijdou k nám a to je nepřijatelné,“ podotkl. Česko je však podle Babiše skutečně připraveno i na krizovou variantu. „My jsme to nacvičovali, my jsme dokonce na to dali i peníze, my máme na to krizový plán, že v případě, že naše země bude mít pocit, že je ohrožena, tak my máme na to ten plán. Policie, celníci, eventuálně k tomu i armáda,“ dodal premiér na TV Barrandov.

 

Video  Z „nevděčných Iráčanů“ jsou Němci a žijí v luxusu. A Zemana i Babiše naštvala Merkelová  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

doktormediciny ( 8. srpna 2018 14:50 )

...asi mate pravdu...Nedovedeme si predstavit,jak by to tady vypadalo

marlen52 ( 18. července 2018 22:08 )

EU je na prd jejich názor buď budete poslouchat co vám nařídíme nebo nedostanete dotace podle mně ať si je nechají než za takovou cenu to raději nic

marlen52 ( 18. července 2018 22:05 )

jsem strašně ráda že jsem Babiše volila kdyby tam byl kdokoliv jiný už by tady byli a to by byl náš konec.hlavně musíme myslet na naše děti hlavně holčiny ty by to odnesly nejvíc

CAVESMAN ( 18. července 2018 17:43 )

všichni negři maj AIDS a takové individua nelze vpustit do země

hejpockej ( 25. června 2018 04:51 )

Bez Babise by jsme byli v prd**li... Vsichni ostatni srabaci jako Sobotka a spol by nas davno zaprodali...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa