Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš dal Zemanovi jména do vlády, ministry za ANO tají. Před protesty ujel do Průhonic

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
17. června 2018
17:16

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) přivezl na zámek v Lánech na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem seznam ministrů jak za ANO, tak za ČSSD. Největší otazník zatím stále visí nad možným ministrem zahraničí Miroslavem Pochem. Zeman odmítá ustoupit, Pocheho nicméně přijme v rámci „pohovorů“ s ministry. Jména možných ministrů za ANO ale Babiš stále neprozradil. Plánovaná tisková konference se navíc z Lán kvůli zhruba dvou desítkám protestujících přesunula ze standardního místa v Lánech do Průhonic, kde šéf ANO žije. 

O výsledcích schůzky informoval jako první tiskový mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Podle jeho vyjádření se i Miroslav Poche má dostavit k prezidentovi na rozhovor. Z jeho prohlášení zároveň vyplývá, že Zeman žádá Pocheho, aby zvážil svoji kandidaturu

Na tiskové konferenci v Průhonicích pak Babiš jména kandidátů ANO na ministry neřekl, pouze vyloučil, že by měl ve vládě jako ministr průmyslu a obchodu zasednout František Koníček, jak v posledních dnech spekulovala některá média.

Babiš podle svých slov doufá, že k řešení ohledně nominace Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí přispěje Pocheho setkání se Zemanem. Prezident se začne s ministry scházet koncem příštího týdne. Řešení chce Babiš současně hledat s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem i zástupci KSČM.

Babiš uvedl, že vnitrostranické referendum ČSSD se mělo týkat pouze programového prohlášení a rozdělení resortů, nikoliv obsazení kabinetu. V polovině května však předsednictvo sociální demokracie Hamáčka přehlasovalo a on musel jména ministrů dodat, řekl Babiš. „Proto žádné rozhovory o jménech nebyly, ale od počátku bylo jasné, že pokud bylo jméno pana Pocheho v mediálním prostoru, tak to byl velký problém pro prezidenta a KSČM,“ uvedl.

Premiér stále počítá s tím, že o důvěře jeho druhé vlády by měla Poslanecká sněmovna hlasovat 11. července.

Protest v Lánech

Skupina lidí, které se Babiš vyhnul už při příjezdu a zamířil za prezidentem zadním vchodem, přišla před zámek v Lánech protestovat s transparenty a červenými trenýrkami. Vadí jim, kam Česko směřuje pod vedením prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO). Kvůli nim Babiš také „zmizel“ při odjezdu namísto obvyklého tiskového briefingu.

VIDEO: Proč dorazili demonstranti do Lán: 

Problém „Poche“ podle Babiše nadále přetrvává. Premiér se obává, že by vláda nemusela kvůli němu vůbec vzniknout a země by se ocitla v ústavní krizi. „Prohlásil jsem, že KSČM není ve vláda a ministry nám navrhovat nebude. To je pravda. Ale samozřejmě v tomto případě mají jasnou pozici. Nejdůležitější je pozice pana prezidenta,“ řekl Babiš po páté hodině na tiskové konferenci.

„Problém tady byl od začátku. Pana prezidenta jsem informoval o nominaci ministrl za hnutí ANO a nominaci ČSSD. Pan prezident se od pátku začne setkávat s jednotlivými nominanty, včetně pana Pocheho,“ potvrdil také informace z Pražského hradu. Očekává, že se na této schůzce problém vyřeší.

Termín hlasování o důvěře ve Sněmovně prý podle Babiše zatím zůstává stejný. Počítá tedy s datem 11. července.

Jména ministrů za ANO ale stále zůstávají nejasná. „Nestihl jsem ještě se všemi mluvit,“ odůvodnil tajnosti. „Můžu jen říct, že pan Koníček ve vládě nebude,“ odmítl jednu ze spekulací. Na každý resort má prý jen jedno jasné jméno.

Necelá dvacítka protestujících vyhnala Babiše do Průhonic

Protestující uvedli, že nechtějí, aby Babiš s pomocí komunistů dovedl Česko do stavu, který zde byl před rokem 1989. Před hlavním vstupem do zámku zpívají písně Karla Kryla a přinesli si několik červených trenýrek, které měly symbolizovat akci skupiny Ztohoven, jejíž členové před třemi lety vyměnili prezidentskou standartu nad Pražským hradem za obří červené trenýrky.

„Pár dní dopředu se to plánovalo, že tady bude protest. Jsme tady proto, že přestože ANO vyhrálo volby, tak jako premiéra by ho strana prosazovat nemusela. Je to agent StB a je trestně stíhaný,“ řekl Blesk Zprávám jeden z protestujících Tomáš Peszynski.

Protest proti Babišovi a Zemanovi během schůzky v Lánech 17.6.2018 Protest proti Babišovi a Zemanovi během schůzky v Lánech 17.6.2018 | Blesk:Robert Klejch

Podle organizátora Otakara van Gemunda jde i o to, že pálení trenek na Pražském hradě mělo být jen kouřovou clonou pro uzavření kšeftu nas dostavbu Temelína, což symbolizuje i řada transparentů, se kterými se lidé před branou Lánského zámku objevili.

Prezident je tento čtvrtek v zahradě Hradu spálil. Lidé si přinesli také transparenty s nápisy „V jádru je Bureš Rusem“ nebo „Hanobit hanebnost je morální povinnost“. 

Babiš potvrdil, že tiskovou konferenci přesunul do Průhonic právě kvůli necelým dvěma desítkám lidí. „Protože tam byli demonstranti, kteří jsou stále stejní, jak jsme zjistili. Nemám za potřebí, aby na mě někdo vyřvával nějakými sprostými výrazy, jak tito lidé, kteří za námi všude chodí,“ odůvodnil změnu plánů. „Asi nemají co dělat,“ doplnil na dotaz Blesk Zpráv. 

Sociální demokraté: Nebudeme užiteční idioti

Před schůzkou v Lánech zazněla z řad sociálních demokratů směrem k Babišovi zazněla slova jako „podraz“ nebo „nebudeme užiteční idioti“. Babiš totiž Zemanovi zatím neodporoval. Hamáček těsně před schůzkou Babiš - Zeman varoval, že spor o jména může spolupráci ČSSD s ANO zhatit. ČSSD v jednáních o menšinové vládě s hnutím ANO udělala maximum a nemá kam ustoupit, řekl v souvislosti se sporem o nominaci Pocheho v pořadu televize Prima Partie Hamáček. Nevyloučil, že by spor o personálie mohl v krajním případě znamenat konec plánu na vládu s ANO.

Aktuální situaci by podle Hamáčka měl řešit premiér a předseda ANO Andrej Babiš. „Nálada v poslaneckém klubu je taková, že my jsme splnili vše, co se očekávalo,“ uvedl Hamáček. Odkázal přitom na připravené principy koaliční spolupráce, na kterých se jeho strana shodla s ANO. Premiér by podle nich měl respektovat personální návrhy ČSSD, řekl. „Pokud bychom ty principy porušili ještě předtím, než začneme spolupracovat, tak je to problém,“ dodal Hamáček.

Později pak v pořadu České televize Otázky Václava Moravce předseda KSČM  Vojtěch Filip prohlásil, že jméno Pocheho v pozici ministra zahraničí by vyloučilo toleranci vlády ANO a ČSSD ze strany komunistické strany, kterou koalice potřebuje. „To slyším poprvé,“ reagoval na to Hamáček.

Premiér Babiš přesunul kvůli několika demonstrantům tiskovou konferenci z Lán do Průhonic, kde žije. Nechtěl prý čelit sprostým nadávkám (17.6.2018) Premiér Babiš přesunul kvůli několika demonstrantům tiskovou konferenci z Lán do Průhonic, kde žije. Nechtěl prý čelit sprostým nadávkám (17.6.2018) | Blesk / Robert Klejch

Zeman nechce Pocheho jmenovat, protože podle něj europoslanec zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku, což jsou dvě základní orientace zahraniční politiky. Svou roli ale může hrát také fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše. Pocheho Babiš dokonce vyzval k tomu, aby se zachoval „státotvorně“ a sám na funkci nelpěl. Europoslanec to odmítá s tím, že by zradil sociální demokraty, kteří vznik vlády podpořili v referendu. 

Babiš v sobotu novinářům řekl, že už má jasno o všech jménech za hnutí ANO, která na seznamu budou. Konkrétní jména ale zatím neřekl. Jisté je, že ze současné sestavy mezi nimi bude chybět ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Velkou chuť pokračovat nemá ani ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), pravděpodobně pak skončí také šéfové resortů, které připadnou ČSSD. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aaobcanka ( 19. června 2018 14:58 )

Kopíruji z IN : Hamáček dělá pro Bakalu ? Za vším je "Bakalův“ Aspen Institute, kde sedí níže uvedení jeho čeští kamarádi ? Hamáček (ČSSD), Jan Farský (STAN), Jan Zahradil (ODS, Europoslanec) , Michael Žantovský od Havla (ne z Parlamentních Listů) , Zuzana Roithová (KDU, býv. Europoslankyně) aj. : https://aeronet.cz/news/uz-vime-proc-cssd-pozadovala-kreslo-ministra-vnitra-na-vnitru-bude-sedet -bakaluv-clovek-z-americkeho-aspen-institute-a-pomalu-se-zacina-rysovat-proc-babis-neposlechl-milose -zemana/ ČSSD požadovala křeslo ministra vnitra, aby se nerozkryly třeba Bakalovy aktivity ? ! Na vnitru bude sedět Bakalův člověk z amerického Aspen Institute. Babiš neposlechl Miloše Zemana a nevytvořil koalici s KSČM a SPD, neboť ho Bakala něčím vydírá ?? Andreje někdo přitlačil ke zdi, když ho donutil změnit názor, pustit Hamáčkovi vnitro a ještě pozici ministra zahraničí ? Kauzy Nikulin a Novičok ukázaly, že na Babiše má někdo obrovskou páku.

dalglish ( 19. června 2018 13:59 )

I Babiš by měl Zemanovi dát a nebo poštou poslat své trenky k tradiční čtvrteční kremaci...Máme to ale v politice svaté mučedníky...

marmat ( 19. června 2018 10:56 )

Postupy pana premiéra Babiše jsou famózní.....musí nepochybně válet poker !!! CO VŠECHNO na něj jen za poslední rok a půl ušili svinstev a on si je vodí jako medvídky!!! BRAVO.

marmat ( 19. června 2018 10:47 )

JSOU TO FAKTA ??? Stáří má mnoho tváří,ale respekt si nikde n e k o u p í m e !!!

marmat ( 19. června 2018 10:45 )

JSOU TO FAKTA ...Stáří má mnoho tváří, ale respekt si nikde n e k o u p í m e !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa