Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Koho dá Babiš do vlády s ČSSD? Stávajícím ministrům neřekl nic: „Nestihl jsem to“

Autor: Jakub Veinlich - 
15. června 2018
05:37

Dnes končí vnitrostranické referendum ČSSD o případném vstupu do vlády. Podle průběžných výsledků by měli dát sociální demokraté vládnímu angažmá zelenou. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale napíná i stávající ministry. I když by měl v neděli představit prezidentu Miloši Zemanovi v Lánech seznam kandidátů na příští členy vlády, nikdo zatím neví, jestli si má balit, nebo s ním premiér počítá.

Podle všeho jde sestavování druhé vlády pod taktovkou Andreje Babiše do finále. Sociální demokraté mají v pátek zveřejnit oficiální výsledky vnitrostranického referenda a v neděli ve 14:00 hodin má Andrej Babiš dorazit za prezidentem Milošem Zemanem do Lán. Tam by mu měl představit také jména případných ministrů v menšinovém kabinetu ANO a ČSSD. Jenže Blesk Zprávám tvrdí, že ani pár dní před touto schůzkou s ministry o jejich případném pokračování anebo výměně ještě nemluvil.

 „Nestihl,“ odpověděl na dotaz Blesk Zpráv, jestli už stihl se svými ministry, kteří vládnou od ledna v demisi, jejich případné další angažmá probrat.

Dostálová i Vojtěch chtějí pokračovat

„Zatím jsem s panem premiérem nemluvila,“ řekla Blesk Zprávám ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „S panem premiérem se vídáme téměř obden, tak věřím, že až bude mít čas, tak si s námi o tom promluví,“ dodala s tím, že by na své pozici ráda zůstala. „Nepíše se o mně, tak víte, jak to je… zatím si nemyslím, že by měl někdo zájem, abych nepokračovala, já sama bych samozřejmě zájem, abych pokračovala, měla,“ doplnila ministryně.

Jedním z těch, kteří by mohli být v klidu, je ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Je to totiž Babišův kůň, na kterého premiér hodně sází. Ani s ním prý ale premiér neprohodil na téma setrvání ve vládě ani slovo.

„Ještě jsme o tom nejednali. Pracuji standardně jako dřív a uvidíme,“ odpověděl ve Sněmovně na dotaz redaktora Blesk Zpráv nejmladší člen vlády. „Byl bych samozřejmě rád, kdybych mohl zůstat, kdybych věci, na kterých pracujeme, mohl dotáhnout do konce, vše je ale na panu premiérovi,“ dodal Vojtěch.

Ťok otočil

Nejvíce se spekuluje o výměně ministryně obrany Karly Šlechtové, která to nemá u premiéra Babiše podle zákulisních hlasů zrovna nejrůžovější. Ani ona sama ale zatím neví, zda si má na ministerstvu už pomalu balit.

„Pokud je mi známo, premiér Babiš nejednal o budoucím angažmá s většinou ministrů. Je to ale muž, který drží slovo. Až mě nebude potřebovat, jsem si jistá, že mi to řekne,“ řekla Šlechtová Aktuálně.cz.

Jediný, kdo situaci nějakým způsobem s premiérem Babišem probíral, je nejspíš ministr dopravy Daň Ťok. Sám nejprve ohlásil odchod na vlastní žádost, protože necítil dostatečnou podporu předsedy vlády, teď už z toho ale začíná couvat.

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Nepopírám, že jsem s ním (premiérem Babišem – pozn. redakce) mluvil. Cítil jsem od pana premiéra podporu a žádost, abych pokračoval, tak uvidíme,“ řekl Ťok Blesk Zprávám.

„Komunikace nominací na možné členy budoucí vlády je plně v gesci pana premiéra,“ odkázala nás na Babiše ministryně financí Alena Schillerová, která by měla mít křeslo v příští vládě jisté.

Že Babiš zatím ještě jména možných kandidátů do své druhé vlády nezveřejnil, ministr dopravy chápe. „Od pana premiéra jsem slyšel a tomu rozumím, že nejdříve chce ten tým představit panu prezidentovi a pak médiím,“ dodal Ťok s tím, že by nová jména ve vládě mělo schválit také širší vedení hnutí ANO.

Dobrovolné odchody

O budoucnosti mistra spravedlnosti Roberta Pelikána a ministra zahraničí Martina Stropnického už se spekulovat nemusí. Pelikán se totiž už těší na nástup nové vlády, protože chce s politikou „seknout“ definitivně. A Stropnický by se měl přesunout na post velvyslance ve Vatikánu.

Odejít by měli kvůli koaliční dohodě například ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová, ministr zemědělství Jiří Milek nebo ministr vnitra Lubomír Metnar. V jeho případě se ale mluví o možném přesunu na obranu po Karle Šlechtové. 

Na seznam nominantů jsou ale zvědaví sociální demokraté, kteří si už na jednotlivá křesla zkoušejí dosazovat některá jména.

„Spekulujeme o některých jménech, ale není to o tom, že bychom projednávali nějaká jména jako nominanty na ministry. To není naše role, to si musí obhájit u prezidenta Andrej Babiš sám,“ řekl Blesk Zprávám místopředseda ČSSD Roman Onderka, který věří, že Babiš představí jména prezidentovi nejpozději na víkendové schůzce.

Komunistický handl za funkce

Opoziční ODS, kterou Babiš také „vábil“ k vládní spolupráci, hodnotí spíš vládní program, než kdo bude sedět ve vládě, kterou bude tolerovat KSČM.  

„Je to úplně levicový program, pokud porovnáte programové prohlášení té první a druhé Babišovy vlády. Jsou tam mnohem větší ústupky komunistům než ČSSD. Vliv komunistické strany je prostě velký a my samozřejmě odmítáme vládu, která přivádí k rozhodování o České republice komunisty na vládní úrovni,“ řekl Blesk Zprávám předseda poslanců za ODS Zbyněk Stanjura, kterému také vadí, jaké podmínky si komunisté za toleranci při hlasování o důvěře vládě vyjednali. 

„Co je nejhorší, to jsou ty kšefty, to jsou ta místa ve státních firmách, v dozorčích radách, které nepokrytě požadují a já myslím, že smlouva mezi ANO a komunisty bude mít dvě části. Veřejnou a také tu neveřejnou, a mě by zajímaly obě části,“ zkritizoval požadavky komunistů Stanjura.

radar666 ( 15. června 2018 09:40 )

A opět,stejně jako v případě Zemanovi "tiskovky ",dutohlaví novináři ,vytvářejí tisíce spekulací ,aby se ve finále ukázalo,že jsou vedle ,jak ta jedle ! V Česku už je to takový novinářský sport,že když se někdo uprdne,první,kdo se podělá ,jsou novináři !Oni musí být ve všem první,oni musí mít vždy pravdu a jenom oni dopředu vědí,jak to dopadne ! Opak je pravdou ! Téměř pokaždé to dopadne jinak,než si novináři vyfabulovali a tak se nesmí divit,že jsou pro většinu veřejnosti za idioty a prezident musí pro ně uspořádat divadlo,aby jim to došlo.Podle ohlasů na toto představení,jim to bohužel nedošlo a jak to vypadá,ani nikdy nedojde !

havran2 ( 15. června 2018 08:47 )

Česku už nic nepomůže,teď už to Babiš pos.al ! ! !

Deneček ( 15. června 2018 05:46 )

Účast ČSSD ve vládě,je důkazem toho,že nemá význam chodit k volbám,protože se nerespektují výsledky voleb,které ukázaly,že si občané ČSSD ve vládě nepřáli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa