Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

ANO nabídlo ČSSD pět křesel včetně vnitra. Hamáček Babišovi kývl, obnoví jednání o vládě

Autor: ČTK, simao, Jakub Veinlich - 
20. dubna 2018
18:45

Sociální demokraté budou podle informací z odpoledního předsednictva strany pokračovat v jednáních o koaliční spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše. Podle informací Blesk Zpráv se vyslovilo proti pět členů předsednictva, pro bylo 14 a sedm se jich zdrželo. Předseda ČSSD Jan Hamáček pak na tiskové konferenci zdůraznil, že nabídka pěti ministerstev včetně resortu vnitra sociální demokraty přivede k jednacímu stolu s ANO, o uzavření vládní spolupráce ale rozhodnou další rozhovory. „Nic není ukončeno,“ uvedl.

„Nebylo jednoduché rozhodování, neznamená to, že do té vlády vstupujeme," uvedl Hamáček. Dodal, že pro pokračování jednání hovoří například to, že ve vládě budou moct sociální demokraté prosadit růst důchodů, obnovení proplácení nemocenské a bránit privatizaci školství a zdravotnictví.

ANO v pondělí přišlo s nabídkou na obnovu rozhovorů na základě výzvy výboru hnutí, který variantu koalice s ČSSD upřednostnil před podporou KSČM a SPD, doporučovanou prezidentem Milošem Zemanem.

Podle informací Blesk zpráv z pátku dostala ČSSD návrh na obsazení ministerstva vnitra, práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a obrany či zahraničí. 

Zároveň ANO naznačilo ochotu vyjít ČSSD vstříc v otázce výborů. Předseda sněmovny má nicméně zůstat v kompetenci ANO. Součástí dohody má být i ujednání, že se vzájemně nebudou přehlasovávat v Poslanecké sněmovně ani na vládě. 

Formulace v koaliční smlouvě pak má zajistit, že člen vlády odstoupí v případě prvoinstančního odsouzení, což míří na Babiše. „Pokud neodstoupí, platnost koaliční spolupráce skončí," uvedl místopředseda Roman Onderka. Později dodal, že Babiš se v tomto bodě "kroutí".

Hamáček s nabídkou ve čtvrtek seznámil Zemana.

Nabídku na ministerstvo vnitra potvrdil i místopředseda Roman Onderka (ČSSD). Ten si nedovede představit spolupráci v případě, že by ČSSD nemělo možnost ovlivňovat ministerstva propojená s programovými prioritami sociálních demokratů. 

Foldyna: Jde nám o důstojnost před občany

„Tady nejde o počty ministerstev, ani ministerstva, ale o podstatu toho, v jaké situaci se bude nacházet sociální demokracie. Jde o to, abychom důstojně mohli splnit očekávání a být v důstojné roli před občany,“ uvedl další místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna.

Předsednictvo by mělo rozhodnout, zda budou jednání obnovena. Před dvěma týdny stejný orgán jednomyslně podpořil rozhodnutí vyjednavačů ČSSD rozhovory s ANO ukončit.  Pokud by obě strany došly k dohodě, museli by ji potvrdit členové ČSSD v referendu.

Trestně stíhaný Babiš? ČSSD má řešení

ČSSD vadila přítomnost trestně stíhaného Babiše ve vládě. A nevyslyšen tehdy zůstal i jejich alternativní požadavek, aby v případě účasti Babiše ve vládě drželi post ministra vnitra či financí.

ČSSD bude vzhledem k trestně stíhanému Babišovi požadovat, aby v případě prvoinstančního odsouzení každý člen vlády odstoupil, uvedl dnes pardubický hejtman a místopředseda ČSSD Martin Netolický. 

Budeme v područí komunistů, varuje senátor

Na čtvrteční večer svolal Hamáček do Sněmovny neformální zasedání poslaneckého klubu. Podle informací Blesk Zpráv se na něm ale z 15 členů sešlo asi jen pět zástupců. Ani tam se prý ale členové strany zatím nedozvěděli, s jakou nabídkou hnutí ANO za vedením ČSSD dorazilo.

Andrej Babiš byl v neděli kvůli změnám ve vyjednávání za prezidentem Milošem Zemanem. Po schůzce v Lánech novinářům premiér v demisi řekl, že by chtěl mít o vládě jasno do pátku. Tedy do dnešního dne.

„To není možné. V pátek předsednictvo rozhodne, zda budeme v těch jednáních pokračovat, pokud ano, tak bychom museli ta jednání otevřít, a museli bychom formulovat, řekněme, principy případné koaliční smlouvy, nebo koaliční dohody a to se opravdu v pátek odpoledne stihnout nedá,“ řekl ve čtvrtek po schůzce s prezidentem na Hradě novinářům šéf ČSSD Jan Hamáček.

Senátor Petr Vícha popsal, co sociálním demokratům na spolupráci s ANO vadí. „Naši členové na všech úrovních musejí předkládat negativní lustrační osvědčení, čistý trestní rejstřík a prohlášení, že na ně není vedeno žádné řízení. Členové se ptají, proč to neplatí pro premiéra? My s ANO nemáme 101 hlasů, takže vždycky budeme v područí KSČM,“ uvedl. Dodal, že ANO stejně ve Sněmovně hlasuje v dohodě s komunisty a hnutím SPD.

ANO se 78 křesly a ČSSD s 15 poslancu dají dohromady 93 hlasů. Třetího do party tak potřebují.

Čekání na komunisty

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš informoval předsedu KSČM Vojtěcha Filipa o nabídce pro ČSSD na vládní spolupráci. Filip, kterého v sobotu čeká obhajoba stranické funkce na sjezdu v Nymburku, po schůzce řekl, že KSČM se chce na jednáních o obsazení problematických ministerstev podílet. ANO a ČSSD nemají ve Sněmovně 101 hlasů, připomněl Filip. Komunisté plánují případný kabinet ANO a ČSSD podporovat. Jak budou dál postupovat, chce Filip oznámit po sjezdu.

Platí pořád názor KSČM, že do problematických resortů má být dohoda tří stran, ne dvou stran. Sto jedna opravdu ANO a ČSSD nemá,“ uvedl Filip. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milann ( 21. dubna 2018 10:59 )

Chcete vládu s podporou tak ji budete mít.Potom stačí když se neschodnou a tím pádem se rozejdou.Pak se stane že požádá ČSSD o nedůvěru vládě což ale nedopadne protože na řadě bude Okamura neodhlasuje s komunisty nedůvěru a tím zůstane vládnout vláda ANO s důvěrou.Nedělejte blbce z Babiše.

marais ( 21. dubna 2018 07:57 )

Velký omyl čssd, měli nechat hnutí Ano, aby se historicky znemožnilo a lidem předvedlo poslušnost k EU i k NATU, což veřejnost vyčítala Sobotkovi.

marmat ( 20. dubna 2018 22:11 )

opr.STACHANOVEC

marmat ( 20. dubna 2018 22:07 )

riha:To asi nepůjde -je to naklonovaný zdenekk a jede jako Stananovec ...na 6-8 stavech najednou !

marmat ( 20. dubna 2018 22:05 )

Je frajer a je v ostrém kontrastu s ostatními strukturami v politice i PS . AQ to mu NEODPUSTĚJ !!!§§§§

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa