Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Děti nevědí, jestli utíkat před střelcem.“ Šlechtová chce zpět brannou výchovu

Autor: ivm - 
13. února 2018
10:00

Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) chce do škol vrátit „brannou výchovu“. O tom, jak by se měl staronový předmět jmenovat, ještě není jasno. V úvahu připadají názvy jako výchova k vlastenectví, výchova k obraně státu nebo výchova ke zvládání krizí. Podle Šlechtové by měl být předmět zařazen do běžné výuky, aby se děti naučily řešit krizové situace, uvedl v úterý deník MF Dnes.

„Máme průzkumy, že děti nevědí, jak se chovat, kdyby se něco stalo, dejme tomu, kdyby ve třídě zaútočil střelec. Nevědí, jestli zalézt pod stůl nebo utíkat,“ řekla Šlechtová pro MF Dnes. Tvrdí přitom, že novodobá branná výchova by neměla mít nic společného s tou předlistopadovou, kdy se děti oblékaly do masek a pláštěnek a pobíhaly „zamořeným územím“. K zařazení nového předmětu bude potřebovat souhlas ministra školství Roberta Plagy (ANO).

Nápad se už dostal do programového prohlášení vlády, ve kterém se píše: „Do základních a středních škol zavedeme přípravu prvků branné dovednosti.“ Jednalo by se o plnohodnotný předmět, jako je třeba zeměpis nebo přírodopis. V branné výchově by se děti učily například základy zdravovědy, základní informace o armádě. Předmět by měl podpořit národní vlastenectví a hrdost. Šlechtová by jej chtěla zavést ještě v tomto volebním období.

Většina učitelů se k návrhu staví rezervovaně

Učitelé však namítají, že na nový předmět není v rozvrhu místo a že se prvky branné výchovy dostatečně probírají například v občanské výchově nebo se připomenou na školních výletech. „Dokud nám to někdo vyloženě nenařídí, tak brannou výchovu jako předmět zařazovat nebudeme,“ řekl MF Dnes ředitel pražského gymnázia Jana Palacha Michal Musil.

K návrhu Šlechtové se kriticky vyjádřil i šéf školského sněmovního výboru Václav Klaus ml. (ODS) „Já si osobně myslím, že hodin ve školách je strašně moc. Když se budeme bavit o tom, že se omezí nějaké zbytkové hodiny, které tam přišly v posledních letech, tak se můžeme o něčem bavit. Ale ne za cenu, že přibudou další dvě hodiny. Školy už to nemají jak nafouknout,“ řekl.

Ministryně obrany Šlechtová má velké ambice. Chce přivést do armády tisíce nových vojáků, posílat je na více zahraničních misí nebo zadat velké zakázky včetně nákupu vrtulníků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

roboct ( 13. února 2018 13:31 )

Je chytrej babochlap. Orientaci nepopírá.

moiaza ( 13. února 2018 11:50 )

V roce 1989 bylo všechno špatné. Všechno, co vymysleli komunisté. A to bez rozdílů, zda to bylo opravdu špatné, nebo dobré. Dnes, 39 let po revoluci, jsme se ke spoutu "komunistíckých výmyslu" vrátili a vrácíme se dál. Jen nás to přišlo na obrovské peníze. Zrušili jsme učňovská střediska, abychom zjistili, že nám chybí řemeslníci. Jen jeden z příkladu. Obnovené věci jsme nazvali jinak a hle, ještě za to dostal někdo pěkně zaplaceno. Tak to v tom našem Havlokapitalismu chodí.

sharp ( 13. února 2018 10:50 )

Jsem pro zavedení branné výchovy, i název by mohl zůstat stejný. Nikdy se tam neučilo něco škodlivého a nevím co je špatného na tom, kdyby se děti naučily nasazovat si plynovou masku. Běh přes dýmovnici se dávno zrušil a děti z toho byly spíše nadšené než aby jim to nějak vadilo. Pokud je ve škole velký nátřes, mohla by se občanská výchova zjednodušit a střídat s brannou výchovou.

Bedoslav ( 13. února 2018 10:40 )

Šlechtová, to je ta paní která se snaží vzbudit dojem, že řídí ministerstvo obrany ?

majojo ( 13. února 2018 10:26 )

Bože, to je střevo! Kdyby měla děti, utíkaly by před takovouhle matkou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa