Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Exkluzivní průzkum: ANO vede o „parník“, ČSSD předběhli komunisté. ODS dotahuje

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. září 2017
13:00

Politické strany odstartovaly horkou fázi volebních kampaní a klíčová témata se chystají i během dalších týdnů vyříkat do nového studia Blesk Zpráv. To vzniklo na míru pro sérii debat Blesk Volební souboj 2017. První živý přenos na téma peněz, dávek či daní je za námi, další následuje hned další středu a řešit se bude zdraví. Šestice hostů dostala pozvánky dle exkluzivního průzkumu pro Blesk.cz agentury Phoenix Research. Ten odhalil, že ANO vede o „parník“.

Když na sněmu ANO současný ministr financí Ivan Pilný vytahoval obrázek parníku a apeloval na to, aby hnutí Andreje Babiše nejen vyhrálo volby, ale zvítězilo o parník, možná ani netušil, jak rychlý náskok si hnutí vyboduje.

Změní Babišovo vydání poměr hlasů?

Dle průzkumu agentury Phoenix Research ANO skutečně „o parník“ vede, připsalo si v rámci měření volebního potenciálu 30,7 procenta hlasů dotázaných. Průzkum vznikl v srpnu ještě před současnou debatou ohledně policejní žádosti o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání.

To včera odhlasovali poslanci, proti byla pouze čtveřice Karel Pražák, Petr Adam (oba nezařazení), Olga Havlová a Jiří Štětina (oba Úsvit). Poslanci následně vydali i prvního místopředsedu ANO a šéfa poslaneckého klubu Babišova hnutí Jaroslava Faltýnka.

Promítne se kauza Čapího hnízda do nového průzkumu Phoenix Research, podle kterého budou hosté zváni do v pořadí čtvrté debaty?

Mimochodem ANO si ve sněmovních volbách v roce 2013 připsalo 18,65 procenta hlasů a dle aktuálního průzkumu by mohlo tuto hranici vysoce překonat.

„Co se týče ANO, určitě dojde k mírnému poklesu podpory, zvláště z řad potencionálních voličů, kteří podporu ANO zvažují a nejsou ještě pevně rozhodnuti. Část se jich porozhlédne po konkurenci, část jich k volbám nedorazí,“ míní politolog a sociolog Jan Kubáček z Phoenix Research.

Strategie „mučednictví“ a KSČM před ČSSD

„Naopak dění okolo Andreje Babiše a jeho strategie ′mučednictví′ zmobilizuje jeho odhodlané přesvědčené voliče k podpoře. Ti to dění chápou jako snahu vytlačit Babiše z politiky,“ dodává odborník.

Exkluzivní průzkum pro Blesk.cz vypracovala agentura Phoenix Research Exkluzivní průzkum pro Blesk.cz vypracovala agentura Phoenix Research | Archiv Blesku

Ve Sněmovně to během debaty o vydání pořádně jiskřilo, do Babiše se pustili i koaliční partneři z ČSSD. Pro ně exkluzivní průzkum pro Blesk.cz nepřinesl dobrou zprávu. Sociální demokraté se propadli až na třetí místo za KSČM, byť velmi těsně, s rozdílem dvou desetin procenta (13,8 procent pro komunisty vs. 13,6 procent pro ČSSD).

Do nominace pro první dva předvolební duely se kromě zástupců ANO, KSČM a ČSSD dostaly ještě dvě opoziční pravicové strany - Fialova ODS se ziskem 10,6 procent a Kalouskova TOP 09 se ziskem 6,0 procent. Oběma stranám by tyto výsledky stačily i na zisk křesel v nové Poslanecké sněmovně, která se utvoří po říjnových volbách.

Pirátům pozvánka unikla jen těsně

6,0 procenta hlasů a nominaci do debaty si vysloužili i lidovci Pavla Bělobrádka. Jen velmi těsně naopak pozvánka pro první dvě debaty unikla Pirátům, kteří právě dnes odstartovali horkou část své kampaně. Potěšující zprávou pro ně může být zisk 5,8 procent dle průzkumu Phoenix Research a skončili tak sedmí. 

Jaké bylo pořadí od osmého místa dál? 8. místo si připsali Starostové a nezávislí 5,3 %, deváté Realisté (5,2 %) pod vedením mentora Petra Robejška, desátí SPD Tomia Okamury (5,0 %), jedenáctí Strana zelených (2,7 %), které vede do volební vřavy Matěj Stropnický, dvanáctí Svobodní (2,1 %), jejichž šéf Petr Mach skončil v europarlamentu a chce se naplno věnovat kampani do sněmovních voleb, za nimi pak obrozená ODA miliardáře Pavla Sehnala (1,5 %). 

„Roste podpora mimoparlamentním subjektům, až deset politických subjektů má šanci zasednout po volbách v Poslanecké sněmovně,“ říká Kubáček k výsledkům průzkumu, kterého se zúčastnilo 1078 respondentů. Proběhl ve dnech 13. července až 10. srpna.

Co je to volební potenciál?

„Měření formou volebního potenciálu ukazuje, kolik procent hlasů by daný politický subjekt mohl v rámci celé republiky v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k němu přiklonili všichni lidé, kteří jeho volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb,“ uvádí agentura Phoenix Research.

„Do volebního potenciálu ′strany(hnutí) A′ vstupují pouze respondenti, kteří nevylučují účast u voleb a zároveň uvedou spontánně danou ′politickou stranu A′ jako hlavní preferovanou, nebo uvedou spontánně jinou politickou stranu jako hlavní preferovanou, ale řeknou, že si v případě své účasti nejsou zcela jisti jejím výběrem a mezi dalšími vážně zvažovanými uvedou ′stranu A′, nebo neuvedou spontánně žádnou politickou stranu jako hlavní preferovanou a mezi vážně zvažovanými uvedou ′stranu A′,“ podotýká agentura.

Video  Volební souboj Blesku: O daních, důchodech a minimální mzdě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Do aktuálního volebního potenciálu strany vstupují jen lidé, kteří potvrdí, že reálně a vážně zvažují volbu dané strany. Suma všech volebních potenciálů není 100 procent. Člověk, který vážně zvažuje volbu ′strany A′ a ′strany B′ je potenciálním voličem obou z nich. Ukazatel aktuálního volebního potenciálu je nutno chápat pro každou stranu odděleně,“ dodává.

Ze zákulisí debat: Nové studio a lepší záběry

Moderátoři prezentují výsledky volebních průzkumů a anket, které pro Volební souboj 2017 dělala agentura Phoenix Research, na televizi s úhlopříčkou 124 centimetrů

Proč je ve studiu právě šest křesel a stolků pro kandidáty politických stran? Pozvánky dostávají na jednotlivé debaty strany, které jsou v první šestici nejčerstvějšího průzkumu volebních preferencí.

„Někteří politici si při poslední debatě ke krajským volbám stěžovali na to, že nemají u společných stolků soukromí a ostatní jim uvidí do papírů, dámy měly obavu, aby jim kamery neviděly pod sukně. Tak jsme tentokrát objednali pultíky, což nám umožňuje i lepší záběry na právě hovořícího politika,“ říká vedoucí projektu David Vaníček.

Nahlédnout přitom můžete i do zákulisí příprav celé debaty. Obří dekoraci se sloganem Volební souboj 2017 navrhl architekt Martin Šimek, barevně kopíruje nový design zpravodajského portálu Bleskzpravy.cz, který je čistě bílý a vévodí mu modré logo. Stěna zaoblená do půlkruhu je 4,5 metru vysoká a dlouhá 18 metrů.

Video  Volební debaty Blesk Zpráv mají vlastní studio, takhle se stavělo. A co se dělo v zákulisí?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY SNĚMOVNÍCH VOLEB 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Entony ( 20. října 2017 12:31 )

Proc Blesk cenzuruje SPD ? Pan Babis zaplatil ze?

malavelka ( 9. října 2017 12:41 )

a tak se jen prodlouží agonie této společnosti, které by měl rozumný občan zabránit. Levicer má budoucnost, kapitalismus neuspěl.

malavelka ( 9. října 2017 12:35 )

Ten., kdo se nevěnuje dlouhodoběji politice a historii, nesleduje zprávy, neanalizuje, tak by neměl ani chodit k volbám. Tací se nechávají snadno ovlivnit a zmanipulovat nějakými výkřiky....

malavelka ( 9. října 2017 12:32 )

Když začali již před minulými volbami sílit komunisté, tak Babiš vstoupil do politiky. Obával se znárodnění,jdyžé KSČ deklarovalozestátnění velkých firem? Nyní staví za 9 miliard pekárnu v Německu. Proč obchodník vstupuje do politiky ?

Nezadat ( 12. září 2017 14:32 )

Tradiční strany necelých 37%,pěkná pastva pro oči.Konečně by tradiční strany měli jít do řiti a tak nějak pěkně si pronajat pozemek v Antarktidě a poslat je tam pěkně v opalovačkách, aby se tam tá zlodějská lůza s chladila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa